Πόνος στη φτέρνα – Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μία από τις συνηθέστερες ορθοπεδικές παθήσεις των ποδιών η οποία οφείλεται στη δημιουργία φλεγμονής στην πελματιαία περιτονία (plantar fascia). Η πελματιαία περιτονία είναι ένας παχύς συνδετικός ιστός που ξεκινάει από την φτέρνα και εκτείνεται κατά μήκος του πέλματος μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού και συμβάλει στη στήριξη της ποδικής καμάρας, ενεργώντας ως δεμένη ράβδος, κατά την ένταση που υφίσταται το πόδι όταν πέφτει το βάρος πάνω σε αυτό. Η πελματιαία περιτονία λόγο της καθημερινής φθοράς που υφίσταται μπορεί να καταστραφεί ή να σχιστεί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φλεγμονή και κατά συνέπεια να προκαλείται πόνος και ακαμψία στη φτέρνα.

Συμπτώματα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένας από τους τραυματισμούς που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς εμφανή λόγο. ο οποίος προκαλείται είτε λόγο traction είτε λόγο, και συσχετίζεται με δρομικά και αλτηκά αθλήματα. Η πελματιαία απονευρωσίτιδα διαγιγνώσκεται επίσης συχνά σε άτομα με κακή βιομηχανική ποδιών που επιβαρύνουν την πελματιαία περιτονία, όπως επίπεδα πόδια (πλατυποδία), αδύναμοι μύες που ελέγχουν την ποδική καμάρα τα οποία  είναι δύο κοινά αίτια της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Το πιο κοινό σύμπτωμα των ατόμων με πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο πόνος στο κάτω μέρος της φτέρνας, αλλά μερικές φορές ο πόνος μπορεί να εμφανίζεται και στο μέσο του κάτω μέρους του πέλματος.  Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά και με την πάροδο του χρόνου, και ο πόνος της περιγράφεται ως θαμπός, άλλοι τον περιγράφουν ως οξύ πόνο, ενώ μερικές φορές αισθανόμαστε ένα κάψιμο ή πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού που εκτείνεται προς τα πίσω και έξω από τη φτέρνα.

Ο πόνος συνήθως είναι πιο έντονος το πρωί, όταν κάνουμε τα πρώτα μας βήματα και μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι ή όταν σηκωνόμαστε από καθιστή ή ξαπλωτή θέση, ή όταν ανεβαίνουμε σκάλες λόγω της δυσκαμψίας στη φτέρνα.

Επίσης μετά από παρατεταμένη δραστηριότητα, ο πόνος μπορεί να γίνει εντονότερος  λόγω της αυξημένης φλεγμονής κυρίως μετά το τέλος της άσκησης, ενώ κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας ο πόνος συνήθως δεν γίνεται αισθητός.

Παράγοντες που προκαλούν πελματιαία απονευρωσίτιδα

Αν και η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να προκύψει χωρίς προφανή αιτία, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου τραυματισμού όπως:

  • Οι αθλητικές δραστηριότητες που επιβαρύνουν την φτέρνα και την πελματιαία περιτονία, ειδικά αν ο δικέφαλος μηριαίος είναι σφιχτος και η άρθρωση της ποδοκνημικής έχει μειωμένο εύρος κίνησης.
  • Η παχυσαρκία, διότι η μεταφορά του επιπλέον βάρους αυξάνει την καταπόνηση και την πίεση στην πελματιαία περιτονία.
  • Έγκυμοσύνη– Η αύξηση του σωματικού βάρους και η διόγκωση που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση των συνδέσμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μηχανικά προβλήματα και φλεγμονή.
  • Ορθοστασία, οι δραστηριότητες που απαιτούν πολλές ώρες βάδισης ή ορθοστασίας σε σκληρές επιφάνειες,
  • Επίπεδα πόδια ( πλατυποδία) ή ψηλή καμάρα πέλματος, διότι οι αλλαγές στην ποδική καμάρα αλλάζουν την ικανότητα απορρόφησης των κραδασμών καθώς τεντώνουν την πελματιαία περιτονία, η οποία στη συνέχεια πρέπει να απορροφήσει την πρόσθετη δύναμη.
  • Ηλικία– Με τη γήρανση του η ποδική καμάρα μπορεί να αρχίσει να κρεμάει – επιβαρύνοντας επιπλέον στην την πελματιαία περιτονία.
  • Παπούτσια με κακή υποστήριξη.
  • Αδύναμοι μύες των ποδιών. Επιβαρύνουν την πελματιαία περιτονία
  • Αρθρίτιδα. Μερικοί τύποι αρθρίτιδας μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους τένοντες του κάτω μέρος του ποδιού σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πελματιαία κολπίτιδα.
  • Διαβήτης. Παρόλο που οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί η πελματοειδής περιτονίτιδα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη.

Θεραπευτική άσκηση & πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η θεραπευτική άσκηση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, διότι βοηθάει στο να διαταθεί η πελματιαία περιτονία και οι τένοντες του Αχίλλειου, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Για την ασφαλή και αποτελεσματική αποκατάσταση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω στάδια:

  1. Πρόωρη πρόληψη τραυματισμών & ανακούφιση του πόνου. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους τραυματισμούς μαλακών ιστών, η αρχική θεραπεία είναι πάγος και προστασία και αυτό σημαίνει ανάπαυση και αποφυγή θέσεων που προκαλούν πόνους στα πόδια.
  2. Αποκτήστε πλήρη εμβέλεια κίνησης. Είναι σημαντικό να επιμηκύνουμε και να διατείνουμε μέσω μασάζ, απαλών τεντωμάτων και ελαφρών ενεργών ασκήσεων θεραπευτικό σας ιστό ουλής γιατί βοηθάει  στην απομάκρυνση του ουλώδους ιστού κάτι το οποίο αποτρέπει τις μακροχρόνιες εκφυλιστικές αλλαγές..
  3. Επαναφορά του κινητικού ελέγχου των μυών του ποδιού διότι οι μύες των ποδιών έχουν ζωτικό ρόλο στην δυναμική σταθερότητα του ποδιού κάτι το οποίο αποτρέπει την υπερβολική φόρτωση της πελματιαίας της περιτονίας.
  4. Επαναφορά του κινητικού ελέγχου των μυών των δικέφαλων μηριαίων και του ισχίου, διότι παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο και στη σωστή λειτουργία της ποδική καμάρας.
  5. Επαναφορά κανονικής βιομηχανικής ποδιών, όπου είναι ο κύριος παράγοντας προδιάθεσης για την πελματιαία απονευρωσίτιδα

Τελειώνοντας τα άτομα που ταλαιπωρούνται απο πελματιαία απονευρωσίτιδα, θα πρέπει να ξέρουν ότι η εκτέλεση του εξειδικευμένου ασκησιολογίου  είναι σημαντικό μέρος της θεραπείας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, και αυτό γιατί μόλις απαλλάσσονται από τον πόνο σταματούν να το εκτελούν με αποτέλεσμα πολύ συχνά να υποτροπιάζουν. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να συμμορφώνεται με το συνιστώμενο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που τους συνέστησε ο επαγγελματίας υγείας, έτσι ώστε να βελτιώσουν τη στάση του σώματός τους και τη βάδιση τους και να επαναφέρουμε την σωστή βιομηχανική των ποδιών, κάτι το οποίο θα  διασφαλίσει ότι τα συμπτώματα δεν θα επιστρέψουν.  

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση