Πόνος στη μέση ή/και στο γόνατο ή και στο ισχίο; – Ελέγξατε τη λειτουργία του μέσου γλουτιαίου μυ;

H δυσλειτουργία του μέσου γλουτιαίου μυ, μπορεί να αποτελέσει κοινή αιτία εμφάνισης πόνων στη μέση ή/και στο ισχίο ή/και στα γόνατα, όπως και το να είναι η αιτία στο να έχουμε μειωμένη την ικανότητα της ισορροπίας.

Ποιος είναι όμως ο μέσος γλουτιαίος μυς;

Ο μέσος γλουτιαίος μυς παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην σταθερότητα, όσο και στην κινητικότητα του ανθρώπινου σώματος. Αποτελεί έναν από τους 3 γλουτιαίους μύες του ανθρώπινου σώματος (μείζων, μέσο και ελάσσων), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για:

 • Τη σταθερότητα της άρθρωσης του ισχίου, και
 • Την υποστήριξη της οσφυϊκής μοίρας και της λεκάνης όταν περπατάμε, τρέχουμε ή ανεβαίνουμε σκάλες κ.τ.λ.

Η ισχύς και η σταθερότητα των γλουτών πέραν του ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για την ισορροπία του ανθρώπινου σώματος, συμβάλλει σημαντικά:

 • Στον καλό έλεγχο της άρθρωσης του γονάτου και
 • Στον καλό έλεγχο του κορμού κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δυναμικής εργασίας.

Ο  μέσος γλουτιαίος μυς, έχει σχήμα βεντάλιας και είναι ο πιο βαθύς από τους 3 γλουτιαίους μυς. Η κύρια λειτουργία του είναι η σταθεροποίηση των γοφών, ώστε αυτοί να διατηρούν τη λεκάνη σε μια επίπεδη – ουδέτερη & ευθυγραμμισμένη θέση, κυρίως κατά τη διάρκεια της βάδισης μας, αλλά και όχι μόνο.

Πως ο μέσος γλουτιαίος μυ επηρεάζει τη μέση & τα γόνατα

Όταν ο μέσος γλουτιαίους μυς είναι υπολειτουργικός ,τότε δημιουργείται μία αστάθεια στη λεκάνη, και μία αναγκαστική «στρατολόγηση» άλλων μυών που δεν είναι υπεύθυνοι για τη σταθεροποίηση της λεκάνης, ώστε αυτοί οι μυς να αναλάβουν τη σταθεροποίηση και την ευθυγράμμιση της (τη λεκάνη). Οι μύες αυτοί είναι:

 • Οι μύες της οσφυϊκής μοίρας της ΣΣ (μέση)
 • Ο τετράγωνος οσφυϊκός και
 • Οι οπίσθιοι μηριαίοι,

οι οποίοι υπερλειτουργούν, με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να εμφανίσουν πόνο στη μέση ή/και στο ισχίο.

Οι επιπτώσεις όμως ενός υπολειτουργικού μέσου γλουτιαίου μυ, δεν επηρεάζει μόνο τη μέση και το ισχίο. Ένας αδύναμος μέσος γλουτιαίος μυς, επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα της κίνησης των γονάτων (λόγω της βλαισότητας που προκαλείται), με αποτέλεσμα όταν κάνουμε squat ή γενικά όταν σηκωνόμαστε και καθόμαστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από τη μέση μας, να επιβαρύνονται και να κινδυνεύουν και τα γόνατα μας.

Πώς θα ανακαλύψω ότι ο μέσος γλουτιαίος μυς είναι υπολειτουργικός;

Όταν κάποιος ασθενής ταλαιπωρείται από χρονικούς πόνους στη μέση ή/και στα ισχία ή/και στα γόνατα, και έχει εφαρμόσει κάθε είδους απεικονιστική εξέταση (μαγνητική, ακτινογραφία κ.α) οι οποίες αποκλείουν κάποια σοβαρή παθολογία, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον εξειδικευμένο στην ανθρώπινη κίνηση θεραπευτή (κινησιολόγο). Ο εξειδικευμένος στην ανθρώπινη κίνηση θεραπευτής, θα αξιολογήσει τη μυϊκή και κινητική λειτουργία του σώματος του ασθενή, και θα εντοπίσει πιθανές μυϊκές δυσλειτουργίες και περιορισμούς.

Η αξιολόγηση του μέσου γλουτιαίου μυ περιλαμβάνει μία σειρά δοκιμών όπως:

 • Χειροπρακτική μυϊκή αξιολόγηση
 • Δοκιμή στάσης στο 1 πόδι
 • Δοκιμή κίνησης του άνω μέρους του σώματος στο 1 πόδι, και
 • Μια σειρά λειτουργικών δραστηριοτήτων, παρατηρώντας την σταθερότητα και την ποιότητα της κίνησης του κάτω μέρους του σώματος και τη κινηματική της λεκάνης.
Θεραπεία του μέσου γλουτιαίου μυ

Αν με τη μυϊκή & κινητική αξιολόγηση του σώματος του ασθενή, ο θεραπευτής εντοπίσει ότι ο μέσος γλουτιαίους μυς είναι υπολειτουργικός, τότε θα πρέπει παράλληλα να εντοπίσει και την αιτία  της δυσλειτουργίας του.

Στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, μέσω του οποίου:

 • θα πρέπει αρχικά η ενεργοποιήσει το μέσο γλουτιαίου μυ, και ο καλύτερος και πιο ασφαλές τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η χειροπρακτική φροντίδα διότι με αυτόν τον τρόπο ο θεραπευτής μπορεί να αισθανθεί πότε ο ασθενής ενεργοποιεί ή όχι το συγκεκριμένο μυ. Επίσης με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εκπαιδεύσει τον ασθενή το πως και το πότε πρέπει να ενεργοποιεί τον μέσο γλουτιαίο κατά την εκτέλεση διάφορων κινητικών μοτίβων.
 • Στη συνέχεια, θα πρέπει να προχωρήσει στο κομμάτι της ενδυνάμωσης στο οποίο δεν θα πρέπει να εστιάσουμε μόνο σε ασκήσεις με επιβάρυνση, αλλά σε ασκήσεις οι οποίες να αναγκάζουν τον ασθενή να διατηρεί τη λεκάνη του ευθυγραμμισμένη και σταθερή κατά την εκτέλεση τους.

Επίσης είναι σημαντικό σε μια τέτοια περίπτωση ο θεραπευτής εκτός από τη διόρθωση των δυσλειτουργιών που εντόπισε, να εστιάζει ταυτόχρονα και στην εκπαίδευση του ασθενή σε βασικά μοτίβα κίνησης, και πως αυτός θα πρέπει να τα εκτελεί σωστά, ώστε να προστατέψει το σώμα του μελλοντικά.

Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους στη μέση ή/και στο ισχίο ή/και στα γόνατα και δεν έχετε ελέγξει τη λειτουργία του μέσου γλουτιαίου μυ, κλείστε άμεσα ένα ραντεβού στο Functional Movement, και μέσω της μυϊκής και κινητικής αξιολόγησης, να σας απαλλάξουμε από χρόνιους πόνους που ίσως να δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!