Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να χαλαρώσουμε την ένταση των μυών είναι μέσω της κίνησης και όχι με τις στατικές διατάσεις.

΄΄Η περίπτωση του λαγονοψοίτη μυ΄΄

Οι μύες του ανθρώπινου σώματος, είναι ο κινητήρας μέσω του οποίου κινούμαστε, καθόμαστε, στεκόμαστε, στρίβουμε, σκύβουμε και γενικότερα εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι ο μέσος άνθρωπος στη σημερινή εποχή βρίσκεται τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα σε καθιστή θέση. Αυτή είναι και η αιτία η οποία δεν επιτρέπει τους μύες να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους μήκος από μόνοι τους. Ο καθιστικός τρόπος ζωής τον οποίο ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, προκαλεί τη μείωση του μήκους των μυών του ανθρώπινου σώματος. Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σφιχτοί μύες οι οποίοι προκαλούν μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους, πολύ συχνό φαινόμενο στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, ακόμα και σε υγιείς και γυμνασμένους ανθρώπους.

Ο μυς ο οποίος επηρεάζεται περισσότερο από όλους από την καθιστική ζωή, είναι ο λαγονοψοϊτης μυς. Ο λαγονοψοϊτης μυς, αποτελείται ουσιαστικά από δύο μυς τον ψοϊτη μυ (psoas) και το λαγόνιο μυ (iliacus), των οποίων η κύρια λειτουργία είναι η κάμψη του ισχίου. Ωστόσο, επειδή ο συγκεκριμένος μυς προσκολλείται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος. Επιπλέον, βοηθά στη σωστή κίνηση της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης επηρεάζοντας τη διατήρηση ή όχι της φυσιολογικής καμπύλης της Σ.Σ στην οσφυϊκή μοίρα.  Με λίγα λόγια η κατάσταση του λαγονοψοϊτη μυ, επηρεάζει συνολικά τη στάση του ανθρώπινου σώματος,  η δυσλειτουργία του οποίου  μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση ή πλάγια αυτής,  στο μπροστινό μέρος των γοφών, αλλά και να μειώσει την κινητικότητα της άρθρωσης του ισχίου επηρεάζοντας αρνητικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, όταν ο επαγγελματίας υγείας & άσκησης διαπίστωνε ότι ο λαγονοψοϊτης μυς είναι αρκετά σφικτός, μας πρότεινε κάποιες ασκήσεις – διατάσεις οι οποίες βοηθούσαν στο να χαλαρώσει ο συγκεκριμένος μυς. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα όμως, αποδείχθηκε ότι οι στατικές διατάσεις έχουν βραχυχρόνια ή μηδενικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση της έντασης του λαγονοψοϊτη μυ και όχι μόνο.

Αυτό οφείλεται στο ότι το επίπεδο χαλάρωσης των μυών του ανθρώπινου σώματος καθορίζεται από το νευρικό μας σύστημα. Έτσι εξαιτίας της καθιστικής ζωής, των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, της κακής στάσης σώματος, του στρες, αλλά και άλλων αιτιών, το νευρικό μας σύστημα μαθαίνει να κρατά κάποιους μύες σφιχτούς. Και παρόλο που εμείς προσπαθούμε με κάποιες στατικές διατάσεις να τους επιμηκύνουμε, το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο, γιατί αυτοί ξανασφίγγουν καθώς αυτοί (οι μύες) μετά το stretch επανέρχονται στο μη φυιολογικό τους μήκος, επειδή έχουν προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα τους μη φυσιολογική κατάσταση.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αλλάξουμε το επίπεδο έντασης των μυών του ανθρώπινου σώματος, είναι μέσω της κίνησης και όχι μέσω των στατικών διατάσεων. Μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος είναι αποτελεσματικός και στην αντιμετώπιση χρόνιων μυοσκελετικών πόνων, διότι ο πόνος και η δυσκολία σε μία κινητική λειτουργία δεν οφείλεται μόνο στην ένταση ενός μυ, αλλά σε διάφορους μύες επειδή η κάθε κίνηση που κάνουμε περιλαμβάνει πολλούς μυς, και άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σύνολο.

Για να εφαρμοστεί όμως αυτός ο τρόπος απελευθέρωσης της έντασης των μυών αλλά και των διάφορων περιοχών του ανθρώπινου σώματος που παράγουν πόνο, θα πρέπει ο επαγγελματίας υγείας & άσκησης,  να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και εξειδικευμένος σε αυτόν τον τρόπο. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη μέθοδος είναι μία τεχνική νευρομυικής επανεκπαίδευσης, μέσω της οποίας μπορούμε να χαλαρώσουμε την ένταση διάφορων μυών, αλλά και να επαναφέρουμε τη φυσιολογική κινητική λειτουργία διάφορων δυσλειτουργικών περιοχών του ανθρώπινου σώματος, με τέτοιο τρόπο ώστε να στέλνεται ακριβής αναφορά στο νευρικό μας σύστημα.

Αυτό που είναι σημαντικό αλλά και διαφορετικό από τις συμβατές θεραπείες και το οποίο εφαρμόζουμε στο Functional Movement, , είναι ότι κατά την εκτέλεση ενός θεραπευτικού προγράμματος δίνουμε έμφαση στην ελεγχόμενη, ισορροπημένη και συμμετρική εκτέλεση των ασκήσεων ώστε το κεντρικό νευρικό σύστημα να επαναπρογραμματίσει και να αποτυπώσει τη σωστή κίνηση.   Έτσι με αυτόν τον τρόπο αυτή (η κίνηση) αποθηκεύεται αρχικά στη βραχυπρόθεσμη μνήμη μας και στη συνέχεα με τη συνεχή επανάληψη στη μακροπρόθεσμη μνήμη, ώστε να γίνει συνήθεια στον ασκούμενο.

 Με αυτόν τον τρόπο επαναφέρουμε το φυσιολογικό επίπεδο έντασης του λαγονοψοϊτη μυ, αλλά και άλλων σφιχτών μυών και περιοχών του ανθρώπινου σώματος, όχι μόνο απαλλάσσοντας τους ασκούμενούς μας από χρόνιους πόνους, αλλά και επανεκπαιδεύοντας το σώμα τους στη σωστή στάση και στα πρότυπα κινητικά μοτίβα, προστατεύοντάς τους από μελλοντικούς τραυματισμούς και πόνους.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

 

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση