Οσφυϊκή σκολίωση

Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C. Η οσφυϊκή σκολίωση αναφέρεται στην πλάγια κάμψη της Σ.Σ στην οσφυϊκή μοίρα και οφείλεται συνήθως σε μυϊκές ανισορροπίες που υπάρχουν στο σώμα του ασκούμενου και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την στάση του σώματος του και κατά συνέπεια την ευθυγράμμιση της Σ.Σ.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι η θεραπευτική άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας της οσφυϊκής σκολίωσης. Η αξιολόγηση της λειτουργικής ικανότητας των μυών του ασκούμενου καθώς και η αξιολόγηση της κίνησης του, βοηθάνε τον επαγγελματία υγείας να εντοπίσει τις ασυμμετρίες που προκαλούν την οσφυϊκή σκολίωση.  

Ο Φώτης Ν., 22 ετών, απευθύνθηκε στο Functional Movement διότι εντόπιζε κάποιες ασυμμετρίες στο σώμα του και κάποιες φορές παραπονιόταν για πόνο στην πλάτη.

Κατά την πρώτη οπτική αξιολόγηση ο Φώτης παρουσίαζε ανισορροπία στους ώμους και τη λεκάνη και κλίση του σώματος προς τη δεξιά πλευρά. Συμπτώματα τα οποία αποδίδονται σε οσφυϊκή σκολίωση. Στη συνέχεια, μέσω της κινητικής αξιολόγησης, εντοπίσαμε τις ασυμμετρίες που προκαλούσαν την οσφυϊκή σκολίωση. Έτσι, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  • Σε διάταση – τέντωμα της περιτονίας και των μυών της πλευράς προς την οποία είχε κλίση το σώμα του ασκούμενου. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουμε την τοποθέτηση του σώματος και του ιστού σε θέσεις οι οποίες μειώνουν τον μυϊκό σπασμό και περιορίζουν τον πόνο.
  • Στη βελτίωση της στάσης του σώματος, φέρνοντας το στη βέλτιστη ανατομικά θέση του, εξασφαλίζοντας έτσι τη δομική του ακεραιότητα και την ευθυγράμμιση της Σ.Σ.
  • Στη μυϊκή επανεκπαίδευση και επαναφορά της μυϊκής ισορροπίας και της σωστής κινητικής λειτουργίας των μυών του σώματος
  • Στην εκπαίδευση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ), μέσω ειδικών ασκήσεων (motor control re learning) διότι βοηθάει στην επαναφορά του κινητικού ελέγχου, της ιδιοδεκτικότητας και της κιναισθησίας. 

Μετά από ένα διάστημα 12 εβδομάδων ο Φώτης απαλλάχθηκε από τους πόνους και βελτίωσε σε ικανοποιητικό βαθμό της στάση σώματός του. Συνεχίζοντας να ακολουθεί το εξατομικευμένο ασκησιολόγιο θα καταφέρει να επαναφέρει το σώμα του σε μια σωστή θέση και να αποφύγει μελλοντικούς πόνους.

Μοιραστείτε το!