Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & Θεραπεία μέσω άσκησης

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση κατά την οποία υπάρχει προοδευτική απώλεια του αρθρικού χόνδρου και η οποία συνοδεύεται από σχηματισμό νέου οστού και ίνωση του αρθρικού θύλακα (σκλήρυνση).

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μακράν η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και υπολογίζεται ότι το 25% των γυναικών και το 16% των ανδρών άνω των 60 ετών, παρουσιάζουν συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας. H οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει μια ή και πολλές αρθρώσεις μαζί. Μία συχνή μορφή Οστεοαρθρίτιδας, είναι η Οστεοαρθρίτιδα γονάτου.

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μία εκφυλιστική ασθένεια της άρθρωσης του γονάτου, κατά την οποία ο αρθρικό χόνδρος φθείρεται προοδευτικά. Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένες γυναίκες και άνδρες και διακρίνεται σε δύο τύπους, τη πρωτογενή και τη δευτερογενή.

Η πρωτογενής οστεοαρθρίτιδα είναι ο αρθρικός εκφυλισμός της άρθρωσης, χωρίς εμφανή αιτία και οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, ενώ

Η δευτερογενής αρθρίτιδα οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες όπως μετατραυματικές αιτίες κ.α.

Τα πιο κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο είναι:

  • Πόνος στα γόνατα ο οποίος σταδιακά αυξάνεται με τη δραστηριότητα
  • Δυσκαμψία και πρήξιμο της άρθρωσης
  • Πόνος μετά από παρατεταμένη ανάπαυση ή καθιστή θέση
  • Πόνος κατά την κίνηση
  • Δυσκαμψία ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες
  • Απώλεια εύρους κίνησης

Ενώ παλαιότερα πιστεύαμε ότι η άσκηση μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις και να προκαλέσει περισσότερους πόνους σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, όλες οι έρευνες πλέον δείχνουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν και πρέπει να ασκούνται.

Η άσκηση θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, διότι μέσω αυτής (της άσκησης) μπορούμε να διατηρήσουμε το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων σε αποδεκτά επίπεδα και ταυτόχρονα να αποτρέψουμε την σκλήρυνση των αρθρώσεων. Θα πρέπει βέβαια να υπάρξει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανάπαυση και την άσκηση, γιατί η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος & Θεραπεία μέσω άσκησης

Σύμφωνα με το σύνολο των τελευταίων ερευνών, η πιο σημαντική άσκηση για άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος θεωρείται η άσκηση η οποία επικεντρώνεται στη λειτουργική κίνηση – functional movement, της άρθρωσης. Μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος, διότι μέσω αυτού του τρόπου ο ασθενής απαλλάσσεται από τους πόνους, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Επίσης ο συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας δε βασίζεται σε φάρμακα, αλλά εστιάζει στη βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης του γόνατος, μέσα από ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

Στο functional movement, χρησιμοποιούμε την σωστή και εξειδικευμένη άσκηση ως θεραπεία στην οστεοαρθρίτιδα γόνατος, σχεδιάζοντας θεραπευτικά προγράμματα άσκησης τα οποία στοχεύουν:

  • στη μείωση του πόνου και της ακαμψίας της άρθρωσης του γόνατος, που καθιστά πολύ δύσκολη την μετακίνηση και την εκτέλεση των πιο απλών καθημερινών δραστηριοτήτων στα άτομα αυτά
  • Στην αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του γόνατος, κάτι το οποίο βοηθά στη φυσική ανάπλαση του αρθρικού χόνδρου
  • Στη βελτίωση της στάσης σώματος και της σωστής κίνησης του ασκούμενου, κάτι το οποίο μειώνει τις πρόσθετες πιέσεις στην άρθρωση του γονάτου
  • Στη βελτίωση της ισορροπίας του ασκούμενου, αποτρέποντας μελλοντικούς τραυματισμούς από πτώσεις που μπορούν να προκληθούν στις καθημερινές του δραστηριότητες, από την ανισορροπία που προκαλεί η ακαμψία της άρθρωσης του γονάτου.

Στο functional movement, μέσω της «θεραπείας άσκησης» και της κινησιοθεραπείας, βοηθάμε τα άτομα τα οποία πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος, να απαλλαγούν από τους χρόνιους πόνους που τους ταλαιπωρούν. Επίσης μέσω αυτού του είδους θεραπείας, οι ασθενείς μαθαίνουν να διαχειρίζονται την πάθηση τους, ενώ εξαιτίας του ότι γίνονται πιο δραστήριοι στην καθημερινότητα τους βελτιώνεται η ψυχολογία τους και η αυτοπεποίθηση τους.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση