Μια σύγχρονη & διαφορετική προσέγγιση για τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου στη μέση

Πονάτε στη μέση; – Δεν είστε οι μόνοι.

Σύμφωνα με έρευνες, το 65% – 80% του δυτικού κόσμου θα υποφέρει από πόνους στη μέση τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Επίσης το 97% των περιπτώσεων πόνου στη μέση, έχει αποδειχθεί ότι είναι μηχανικής φύσεως που σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα καθημερινών πιέσεων που ασκούνται στην Σ.Σ, στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς. 

Ο πόνος στη μέση είναι πλέον ένα πολύ συχνό αίσθημα σε όλους τους ανθρώπους, και ένας από τους πιο συχνούς λόγους που οι αναγνώστες μου επικοινωνούν μαζί μου για να με ρωτήσουν με πιο τρόπο μπορούν να απαλλαγούν από αυτούς.

Η απάντηση που τους δίνω, είναι ότι ο πόνος στην μέση είναι πολυπαραγοντικός και αν δεν εντοπίσουμε την αιτία που τον προκαλεί, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτόν.

Γιατί όμως ο πόνος στην πλάτη είναι τόσο κοινός;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και εξηγήσεις γύρω από το θέμα του πόνου στη μέση, όπως υπάρχουν και πολλές αιτίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένα πόνο στη μέση.

Αυτός μπορεί να οφείλεται σε χρόνια επιβάρυνση των οπίσθιων μυών του ανθρώπινου σώματος, οι οποίοι σε συνδυασμό με την κακή στάση και κίνηση του σώματος μας, οι συγκεκριμένοι μύες γίνονται επώδυνοι και προκαλούν μία σειρά προβλημάτων όπως:

  • Να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση της Σ.Σ
  • Να ασκήσουν πίεση στους σπονδύλους προκαλώντας συμπίεση νεύρων
  • Να προκαλέσουν δομικές βλάβες στο ανθρώπινο σώμα κ.α

Μπορεί επίσης να οφείλεται στην πολύωρη καθιστική ζωή, η οποία οδηγεί στην επιμήκυνση – χαλάρωση των ιστών & των μυών της λεκάνης, και στην απώλεια της σταθερότητας της. Ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται και η οσφυϊκή λόρδωση της Σ.Σ, χάνοντας σιγά – σιγά τη φυσιολογική της μορφή. Αυτή η μειωμένη οσφυϊκή λόρδωση, δημιουργεί συμπιεστικές δυνάμεις στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορούν να οδηγήσουν σε εκφυλιστικές αλλαγές, και συμπίεση των νευρικών ριζών. Επί πλέον, τα μακροχρόνια φορτία που εφαρμόζονται στους δίσκους και στους συνδέσμους υπόκεινται σε μικρο-βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονές, τοπικούς μυϊκούς σπασμούς και πόνους.

Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην μέση και όπως προαναφέραμε δεν οφείλονται όλες σε μία και μόνο αιτία. Για αυτό, παρόλο που πολλές φορές προσπαθούμε να απαλλαγούμε από αυτούς με διάφορους τρόπους, δεν τα καταφέρνουμε.

Πως μπορούμε όμως να θεραπεύσουμε τους πόνους στη μέση αποτελεσματικά;

Εντοπίζοντας την αιτία του προβλήματος και όχι τα συμπτώματα του.

Μια σύγχρονη αλλά και διαφορετική προσέγγιση από όσα ξέρουμε μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση και η οποία στηρίζεται στη σύγχρονη βιβλιογραφία, είναι να ελέγξουμε τη λειτουργικότητα του λαγονοψοϊτη μυ. Ο λαγονοψοϊτης μυς, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μύες στο ανθρώπινο σώμα επειδή συνδέει το κάτω μέρος της πλάτης με τη λεκάνη και το μηριαίο οστό. Μάλιστα ο συγκεκριμένος μυς είναι μέρος του λεγόμενου πυρήνα (core) του σώματός μας, διότι αποτελείται από 2 μύες, τον λαγόνιο και τον Psoas.

Η κύρια λειτουργία του λαγονοψοϊτη μυ, είναι η κάμψη του ισχίου καθώς είναι υπεύθυνος για την κάμψη του ποδιού μας προς τα εμπρός όταν περπατάμε ή τρέχουμε. Κάθε φορά που σηκώνουμε το γόνατό μας αυτός συσπάται, ενώ κάθε φορά που το πόδι μας εκτείνεται προς τα πίσω ο μυς τεντώνεται. Ο λαγονοψοϊτης μυς, είναι σχεδιασμένος ώστε να είναι πολύ ισχυρός καθώς θα πρέπει να εκτελεί πολλές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Επιπλέον, ένας υγιής λαγονοψοϊτης μυς μας επιτρέπει να διατηρούμε μία καλή όρθια στάση και παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.

Πως όμως ο λαγονοψοϊτης μυς ευθύνεται για τους πόνους στη μέση;

Όταν οι θέσεις και οι στάσεις του σώματος που χρησιμοποιούμε καθώς και οι δραστηριότητες που εκτελούμε σφίγγουν το λαγονοψοϊτη μυ, αυτό έχει ως συνέπεια να καθίστανται αναποτελεσματικοί οι γλουτοί, οι δικέφαλοι μηριαίοι και οι τετρακέφαλοι μύες, προκαλώντας μυϊκή ανισορροπία. Εξαιτίας αυτής της μυϊκής ανισορροπίας, επηρεάζεται η φυσιολογική ευθυγράμμιση της λεκάνης και του σώματος και να καθίσταται αυτή ως η αιτία εμφάνισης πόνων στη μέση. Μάλιστα η συγκεκριμένη προσέγγιση, εξηγεί και το γεγονός ότι ενώ πολλές φορές πιστεύουμε ότι η άσκηση θα μας απαλλάξει από τους πόνους στη μέση αυτό δεν συμβαίνει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι όχι γιατί η άσκηση δεν βοηθάει, αλλά γιατί  η άσκηση η οποία εκτελούμε μπορεί να περιέχει ασκήσεις και κινήσεις οι οποίες να σφίγγουν ακόμα περισσότερο το λαγονοψοϊτη μυ, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάστασή μας.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση φαίνεται σε κάποιους λίγο περίεργη και μη πειστική ειδικά στους πιο συντηρητικούς, ενώ πάλι πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν τη γνωρίζουν. Πιστέψτε με όμως, αν επικεντρωθούμε στο να διατείνουμε τους τετρακέφαλους μύες, στο να απελευθερώσουμε τους καμπτήρες μύες του ισχίου και γενικότερα στο να διορθώσουμε τη μυϊκή ανισορροπία η οποία έχει προκληθεί, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα νιώσουμε πολύ καλύτερα τη μέση μας. 

Αντιμετωπίζοντας τον πόνο στη μέση με αυτή την προσέγγιση:

1ον επαναφέρουμε τη φυσιολογική ένταση των μυών και τη μυϊκή ισορροπία, κάτι το οποίο μας ανακουφίζει από τους μυϊκούς πόνους και τους πόνους στη μέση

2ον αποκτούμε μία σωστή στάση σώματος και μία σωστή κίνηση

3ον αντιμετωπίζουμε την αιτία του προβλήματος και όχι τα συμπτώματα του

Στο functional Movement, μέσω της κινητικής αξιολόγησης εντοπίζουμε την αιτία που προκαλεί τον πόνο και όχι τα συμπτώματά του, και αυτό γίνεται κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις επηρεάζουν και αλλάζουν το σώμα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια των διαφόρων μοτίβων κίνησης. Στη συνέχεια σχεδιάζουμε το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης και εκπαιδεύοντας τον ασκούμενο σε ολοκληρωμένα μοτίβα κίνησης, τον απαλλάσσουμε από μυοσκελετικού πόνους, αναδιαμορφώνοντας το μυοσκελετικό του σύστημα και τη στάση του σώματός του.

 

 Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση