Ισχιαλγία

Ισχιαλγία ονομάζουμε κάθε είδος πόνου ή και σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία εντοπίζονται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου. Στην ισχιαλγία, σπάνια ο πόνος εντοπίζεται σε μία μόνο περιοχή και συνήθως αλλάζει θέση ακολουθώντας μια διαδρομή από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στα γόνατα, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάχτυλα του ποδιού.

Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από ισχιαλγία χωρίς όμως να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική αιτία η οποία την προκαλεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα και όχι τα αίτιά της, με αποτέλεσμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε να αποτυγχάνουν. 

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο θα μας απαλλάξει από αυτόν το χρόνιο πόνο, θα πρέπει να έχουμε μία καθαρή εικόνα για την αιτία του και αν αυτός οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε κάποια δυσλειτουργία του μυοσκελετκού μας συστήματος.    

Η Βασιλική Τ., 47 χρονών γραμματέας και μητέρα τριών παιδιών, ζει μια αρκετά καθιστική ζωή λόγω εργασίας, σηκώνει όμως και πολλά βάρη στην καθημερινότητά της. Ως αποτέλεσμα, αντιμετωπίζει πολλούς πόνους στη μέση, οι οποίοι όμως μετατοπίζονται και στα γόνατα, και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάχτυλα του ποδιού.  Έχοντας αυτά τα συμπτώματα ισχιαλγίας έκανε διάφορες εξετάσεις οι οποίες όμως δεν έδειξαν κάποια παθολογικά αίτια. Έτσι απευθύνθηκε στο Functional Movement ώστε να απαλλαγεί από τους πόνους μέσω της θεραπευτικής άσκησης. 

Αφού προχωρήσαμε σε κινητική αξιολόγηση, διαπιστώσαμε προβλήματα στην κινητική συμπεριφορά της Σ.Σ. και των κάτω άκρων καθώς επίσης και ασυμμετρίες στο σώμα της ασκούμενης. Λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό και τα ευρήματα της αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε σε 3 φάσεις. 

  • Στην  1η φάση ασχοληθήκαμε με την άμεση διαχείριση του πόνου, ώστε να απαλλαγεί από το τελικό σύμπτωμα της ισχιαλγίας (που είναι ο πόνος).
  • Στη 2η φάση προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη στάση σώματος, την κινητικότητα των αρθρώσεων  και  την ευθυγράμμιση των κάτω άκρων του ασκούμενου.
  • Στην τελευταία φάση της θεραπείας, στοχεύσαμε στην εκπαίδευση των θεμελιωδών κινητικών μοτίβων και στην απόκτηση του κινητικού ελέγχου από την ασκούμενη. Με αυτόν τον τρόπο την βοηθήσαμε να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα την προστατεύσαμε και από μία πιθανή επιστροφή της ισχιαλγίας, διότι αυτή έχει την τάση να επιστρέφει λόγω της ανεπαρκούς αποκατάστασης που γίνεται συνήθως. 
Μοιραστείτε το!