Θεραπεία απελευθέρωσης θέσης “PRT” (Position Release Therapy) μέρος μιας μη φαρμακευτικής θεραπείας

Η Θεραπεία Απελευθέρωσης Θέσης η οποία είναι γνωστή με τη συντομογραφία “PRT” (Position Release Therapy), είναι μία μορφή θεραπείας μέσω της οποίας επιδιώκουμε την τοποθέτηση του σώματος και του ιστού σε θέσεις οι οποίες μειώνουν τον μυϊκό σπασμό και περιορίζουν τον πόνο και τη δυσλειτουργία αυτών. Μέσω της τοποθέτησης του σώματος και του ιστού σε θέσεις άνεσης, δηλαδή σε θέσεις όπου ο ασκούμενος δεν πονάει, ο επαγγελματίας της άσκησης μπορεί να χειριστεί καλύτερα το νευρομυικό σύστημα του ασκούμενου, και με την πάροδο του χρόνου να επαναφέρει το μήκος του ιστού σε ένα “κανονικό – φυσιολογικό” εύρος. Ουσιαστικά, η “PRT” είναι μία τεχνική αντίθετη των διατάσεων μέσω των οποίων προσπαθούμε να τεντώσουμε τους ιστούς, ενώ μέσω της “PRT” δεν θέλουμε να τεντώσουμε τους ιστούς αλλά να τους ξετυλίξουμε και να τους απομακρύνουμε από τις “νευρολογικές αλυσίδες”, ώστε να σταματήσουν να προκαλούν πόνο και να μπορέσουμε στη συνέχεια να τους επαναδραστηριοποιήσουμε.

 Η “PRT” θεραπεία είναι μία θεραπεία χωρίς πόνο κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για τις πιο οδυνηρές καταστάσεις. Πρωταρχικός στόχος της “PRT” θεραπείας, είναι η δημιουργία του κατάλληλου θεραπευτικού περιβάλλοντος (εξάλειψη του πόνου), έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσει ο επαγγελματίας της άσκησης να προβεί στη διόρθωση των μυοσκελετικών και νευρολογικών ανισορροπιών στο σώμα του ασκούμενου, κάτι το οποίο θα διευκολύνει την αναγέννηση, την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αυτο-διορθωθεί, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη θεραπεία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1950 από τον Dr. Lawerence Jones, DO, έναν οστεοπαθητικό γιατρό ο οποίος ονόμασε τη συγκεκριμένη τεχνική Position Release Therapy (τεχνική απελευθέρωσης θέσης) την οποία είχε εντάξει σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας. Ο Dr. Lawerence Jones, DO δημιούργησε τη συγκεκριμένη τεχνική διότι πίστευε ότι το ανθρώπινο σώμα δημιουργεί αντισταθμιστικές κινήσεις,

(αντισταθμιστική κίνηση είναι ένα νέο κινητικό μοτίβο, το οποίο δημιουργεί το ανθρώπινο σώμα όταν κάποια περιοχή του πονάει ή δυσλειτουργεί, ενεργοποιώντας εκείνες τις κινητικές μονάδες μύες, οστά, συνδέσμους, τένοντες, που το «βολεύουν» έτσι ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει να σταθεροποιήσει και να ελέγξει τις κινήσεις του, χωρίς να πονάει)

οι οποίες προσβάλλουν περιοχές του ανθρώπινου σώματος μακριά από την αιτία του πόνου, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε αυτές τις περιοχές του σώματος που πονάνε και όχι την αιτία που τον προκαλεί.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία “PRT;

Η θεραπεία “PRT” στηρίζεται στο χειρισμό των ιστών με τη χρήση των χεριών, όπως συμβαίνει στις οστεοπαθητικές ή χειροπρακτικές θεραπείες, μέσω των οποίων προσπαθούμε να αποκαλύψουμε και να απελευθερώσουμε τις σφιχτές – συσπασμένες ή φλεγμονώδεις μυϊκές ίνες και ιστούς, των οποίων η λειτουργία και η δομή έχει αλλοιωθεί στοχεύοντας στη μείωση της νευρικής τους ενεργοποίησής και στη διακοπή του νευρικού σήματος ώστε να εξαλειφθεί ο πόνος. Η “PRT” θεραπεία, είναι μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας της θεραπευτικής άσκησης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην εξάλειψη των μυοσκελετικών πόνων, διότι επιτρέπει στον επαγγελματία της άσκησης να εξαλείψει τον πόνο και στη συνέχεια να επέμβει στο σώμα του ασκούμενου και με το κατάλληλο ασκησιολόγιο να διορθώσει λανθασμένες στάσης και κινήσεις, βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής του ασκούμενου, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τη φαρμακευτική αγωγή ή κάποια χειρουργική επέμβαση.

Στο functional movement, οι μέθοδοι που ακολουθώ για τη θεραπεία πολλών μυοσκελετικών τραυματισμών και πόνων, έχουν μια πολύπλευρη προσέγγιση διότι συνδυάζουν την οστεοπαθητική – χειροπρακτική θεραπεία και τη θεραπευτική άσκηση, με την “PRT” θεραπεία να αποτελεί μέρος όλη αυτής της φιλοσοφίας. Η συγκεκριμένη προσέγγιση στηρίζεται στη συνεργασία με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (ορθοπεδικούς, νευρολόγους, χειρούργους, αθλητίατρους) οι οποίοι αφού εξετάσουν τον ασκούμενο και δεν διαγνώσουν κάποια παθολογία η οποία να απαγορεύει την άσκηση και την κίνηση, στη συνέχεια επιλέγω τις κατάλληλες για την περίπτωση του κάθε ασκούμενου μεθόδους άσκησης και κίνησης, μέσω των οποίων τους βοηθάω να απαλλαγούν από τον πόνο και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους κάνοντας πράγματα και δραστηριότητες τις οποίες αγαπούν.

Η όλη διαδικασία ξεκινάει με την λήψη ενός ιστορικού υγείας από τον ασκούμενο και την εξέταση της κινητικής αξιολόγησης και της ορθοπεδικής αξιολόγησης αν χρειαστεί. Αφού πλέον έχω μία ολοκληρωμένη εικόνα για την κίνηση και το σώμα του ασκούμενου, στις συνεδρίες που ακολουθούν επικεντρώνομαι στις δομές του σώματος του, που δεν ολισθαίνουν ομαλά, στους μύες ή στις ομάδες μυών που είναι υπολειτουργικοί ή υπερδραστήριοι, στις αρθρώσεις οι οποίες δεν έχουν το αποδεκτό επίπεδο κινητικότητας, σε ασυμμετρίες που τυχόν υπάρχουν, καθώς και στην περιτονία του σώματος που είναι ο συνδετικός ιστός που περιβάλλει και συγκρατεί τους μυς, τα σπλάχνα, τα νεύρα και τις αρτηρίες, και σε ένα σύνολο περίπου 20 συνεδριών (εξαρτάται από την περίπτωση) καταφέρνω να απαλλάξω τον ασκούμενο από τον πόνο, δίνοντας στη συνέχεια έμφαση στη διόρθωση της αιτίας που τον προκαλεί. Τα προγράμματα του functional movement είναι ιδανικά για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο χωρίς να έχουν κάποια εμφανή αιτία ή παθολογία, διότι μέσω της εμβιομηχανικής ανάλυσης του ανθρώπινου σώματος εντοπίζω και διορθώνω εκείνες τις δομικές αλλοιώσεις οι οποίες με την πάροδο του χρόνου προκαλούν πόνους και τραυματισμούς.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση