Dry Needling – Μια σύγχρονη συμπληρωματική θεραπεία ενάντια στο χρόνιο πόνο

Το dry needling είναι μια σύγχρονη θεραπεία, που έχει σχεδιαστεί ως μια υποστηρικτική – συμπληρωματική και όχι κυρία μέθοδο θεραπείας ενάντια στους μυϊκούς πόνους.

Το dry needling – ξηρή βελόνα σε σημεία ενεργοποίησης, είναι μία επεμβατική διαδικασία όπου μία λεπτή βελόνα εισάγεται στους μυς. Η ξηρή βελόνα, στοχεύει στα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης (MTrΡ) τα οποία είναι υπερευέρεθιστα σημεία τους σκελετικούς μύες του ανθρώπινου σώματος.

Τι είναι τα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης

Τα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης γνωστά και ως «κόμποι» στους μύες, είναι μία ομάδα μυϊκών ινών που έχουν «κοντύνει» αναπτύσσοντας ένα ευαίσθητο οζίδιο στο μυ. Εκτός αυτού ο υπόλοιπος μυς σφίγγει για να αντισταθμίσει αυτή την αλλαγή στη δομή του, με αποτέλεσμα οι μυϊκές ίνες να γίνονται τόσο σφιχτές που συμπιέζουν τα τριχοειδή αγγεία και τα νεύρα που τις τροφοδοτούν. Εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης ο μυς δεν μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά, δεν μπορεί να αποκτήσει φρέσκο απόθεμα αίματος το οποίο περιέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά ή να «ξεπλύνει» επιπλέον όξινες χημικές ουσίες.

Πως προκαλείται ένα μυοπεριτονιακό σημείο ενεργοποίησης

Τα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης, πιστεύεται ότι οφείλονται σε υπερβολική απελευθέρωση ακετοχοκολίνης  απο επιλεγμένες τελικές κινητικές πλάκες (matar endplates) του ανθρώπινου σώματος.

Τα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης μπορούν να προκαλέσουν:

Τακτικό η περιφεριακό πόνο ο οποίος οφείλεται σε υποξία και μειωμένη ροή αίματος

 • Μυϊκή αδυναμία
 • Μειωμένη κινητικότητα – περιορισμένο ROM εύρος κίνησης και προκαλόντας απο
 • Κακή στάση σώματος
 • Λανθασμένα κινητικά μοτίβα
 • Λανθασμένη μυϊκή φόρτιση
 • Τραυματισμό κατά τον οποίο ο μυς θα σφιχτεί για να προστατέψει το ανθρώπινο σώμα , από ένα μεγαλύτερο τραυματισμό
 • Πρόσκρουση νεύρου κατά το οποίο ο μυς θα σφίξει για να προστατέψει το νεύρο
 • Στρες
 • Απότομες κινήσεις
 • Παθολογικές καταστάσεις ( ασθένεια , μεταβολικές και ενδοκρινικές καταστάσεις κ.α)
Πως λειτουργεί η θεραπεία Dry Needling

Η θεραπεία dry needling, στοχεύει στο κέντρο ενός μυοπεριτονιακού σημείου ενεργοποίησης προκαλώντας την αποσυμπίεση της τοπικής παροχής αίματος και νεύρων. Επίσης βοηθά στην παροχή φρέσκου οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και στις μυϊκές ίνες που έχουν «κοντύνει» απομακρύνοντας ταυτόχρονα τις όξινες χημικές ουσίες από αυτές

Αυτό γίνεται με την εισαγωγή μίας μικρής βελόνας 10mm από τον ιποδόριο ιστό του ανθρώπινου δέρματος στο μυ, με σκοπό να φτάσουμε στα μυοπεριτονιακά σημεία ενεργοποίησης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνουμε τη μείωση του μυϊκού πόνου και βελτιώνουμε την ελαστική λειτουργία του μυ, ώστε να μπορεί να επιμηκύνεται ή να κονταίνει ανάλογα με την κινητική δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος.

Ποιές καταστάσεις αντιμετωπίζονται με την ξηρή βελόνα

Τα οφέλη της ξηρής βελόνας έχουν αποδεχθεί σε πρόσφατες έρευνες και μελέτες περιπτώσεων. Τα οφέλη αυτά είναι η μείωση του τοπικού ή περιφερικού πόνου, η βελτίωση του εύρους κίνησης μιας άρθρωσης, η επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης και η μείωση της συνολικής απόκρισης ευαισθησίας στον πόνο.

Άρα οι καταστάσεις που αντιμετωπίζονται συνήθως με ξηρή βελόνα είναι:

 • Οι πονοκέφαλοι
 • Οι πόνοι στη μέση
 • Οι πόνοι στον ώμο
 • Οι πόνοι στον αυχένα
 • Οι πόνοι στον αγκώνα, στην ποδοκνημική, στα γόνατα

Ενώ επίσης έχει αποδειχθεί ότι η ξηρή βελόνα είναι ευεργετική στη διαχείριση της αστεοαρθρίτιδας και των τενοντοπαθειών.

Τι νιώθει ο ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ξηρή βελόνα

Ο ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ξηρή βελόνα, μπορεί να αισθανθεί ένα ήπιο τσίμπημα ή μία ήπια μυϊκή σύσπαση, διότι η βελόνα διεγείρει άμεσα ένα μυοπεριτονιακό σημείο ενεργοποίησης.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

 • Η θεραπεία με ξηρή βελόνα θα πρέπει να αποφεύγεται:
 • Σε ασθενείς με Βελονοφοβία
 • Σε ασθενείς που είναι απρόθυμοι
 • Σε περιοχές με λεμφοίδημα , διότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης
 • Σε ασθενείς με αγγειακή νόσο

Και γενικότερα σε ασθενείς στους οποίους ο θεραπευτής κρίνει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί αυτού του είδους θεραπεία.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία της ξηρής βελόνας

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η ξηρή βελόνα στο σημείο ενεργοποίησης, είναι πολύ ευεργετική για τους μυοσκελετικούς πόνους, σαν υποστηρικτική – συμπληρωματική όμως θεραπεία και όχι σαν κύρια θεραπεία. Όταν η ξηρή βελόνα στο σημείο ενεργοποίησης συνδυάζεται με την άσκηση και την κινησιοθεραπεία τότε είναι μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία στη μείωση των μυϊκών πόνων και στην επαναφορά της μυϊκής λειτουργίας και της ροής της σωματικής ενέργειας σε κατάσταση ισορροπίας. Αυτά τα οφέλη σε συνδυασμό με την άσκηση και την κινησιοθεραπεία βοηθούν το ανθρώπινο σώμα να απαλλαγεί από χρόνιες μυϊκές δυσλειτουργίες που προκαλούν πόνο και δυσκαμψία.

Με λίγα λόγια η ξηρή βελόνα σε σημεία ενεργοποίησης, είναι μια εναλλακτική & συμπληρωματική θεραπεία η οποία έχει αρκετά οφέλη με ελάχιστες παρενέργειες. Μπορεί να εφαρμοστεί από πιστοποιημένους θεραπευτές, ενώ η αποτελεσματικότητα της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα και τις γνώσεις του θεραπευτή.

Στο Functional Movement, εφαρμόζουμε την ξηρή βελόνα σε σημεία ενεργοποίησης σε συνδυασμό με την άσκηση και την κινησιοθεραπεία, βοηθώντας τους ασκούμενους μας να απαλλαγούν από χρόνια μυοσκελετικά προβλήματα και πόνους.

Αν ταλαιπωρήστε απo  χρόνιους πόνους και μυϊκά προβλήματα, απευθυνθείτε στο Functional Movement, για να δοκιμάσετε μία διαφορετική πιο ολιστική και πολύ αποτελεσματική θεραπεία χωρίς φάρμακα.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!