Μια διαφορετική προσέγγιση & θεραπεία του χρόνιου πόνου στον ώμο

Ο πρόσθιος οδοντωτός μυς, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μύες για τη σωστή λειτουργία της ωμικής ζώνης. Η κατανόηση της ανατομίας, της κινησιολογίας και της παθοκινησιολογίας αυτού του μυός από τον θεραπευτή, παρέχει μια εικόνα σε αυτόν (τον θεραπευτή) για την δημιουργία ενός εξειδικευμένου & εξατομικευμένου ασκησιολογίου, το οποίο θα βελτιώσει τον κινητικό έλεγχο και τη λειτουργία της ωμικής ζώνης και θα την προστατέψει από μελλοντικούς τραυματισμούς & πόνους.

Ο πρόσθιος οδοντωτός μυς, προσκολλάται στο θωρακικό τοίχωμα στις πρώτες εννέα πλευρές του (Εικ. 1). Οι προσκολλήσεις αυτές, εμφανίζονται «οδοντωτές» κάτι το οποίο εξηγεί και την προέλευση του ονόματος του μυός. Ο πρόσθιος οδοντωτός μυς, καταφύεται στην έσω πλευρά της ωμοπλάτης και αυτό τον κάνει υπεύθυνο για την σωστή κινητική συμπεριφορά αυτής (της ωμοπλάτης).

Η κύρια λειτουργία του πρόσθιου οδοντωτού μυ, είναι η απαγωγή και η περιστροφή προς τα πάνω της ωμοπλάτης, δύο ενέργειες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη κίνηση του συμπλέγματος του ώμου. Ο πρόσθιος οδοντωτός μυς συμμετέχει επίσης και σε άλλες κινήσεις του άνω άκρου, όπως σε πλάγιες κατευθύνσεις, σε κινήσεις προς τα κάτω, προς τα εμπρός κ.α, αλλά αυτό γίνεται με τη συνεργασία και άλλων μυών, κυρίως όμως με τον τραπεζοειδή μυ. Η αλληλοεπίδραση αυτή μεταξύ του πρόσθιου οδοντωτού και του τραπεζοειδή μυ, τους καθιστά ως το κύριο ζεύγος δύναμης που περιστρέφει προς τα πάνω την ωμοπλάτη και επιτρέπει την απαγωγή και την κάμψη του ώμου (εικ.2).

Πρόσθιος οδοντωτός & χρόνιος πόνος τον ώμο

Η μειωμένη δύναμη, ο κινητικός έλεγχος και η μη ενεργοποίηση του πρόσθιου οδοντωτού μυ, μπορεί να αποτελέσει την κύρια αιτία εμφάνισης πόνου και δυσλειτουργίας που αφορούν το σύμπλεγμα του ώμου. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν, την επώδυνη πρόσκρουση ανατομικών ιστών, ελαττωματικές κινηματικές του βραχιονίου, και δυσκινησία της ωμοπλάτης.

Η δυσκινησία της ωμοπλάτης με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνει τη φυσιολογική θέση της, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει τη φυσική γραμμή έλξης των μυών του στροφικού πετάλου, περιορίζοντας πιθανώς την ικανότητά τους να ελέγχουν την αρθροκινητική και τη δυναμική σταθερότητα του ώμου. Επιπλέον, η μη φυσιολογική κινηματική της ωμοπλάτης μπορεί σε ορισμένα άτομα να προκαλέσει δυνητικά συμπίεση ή διάτμηση του υπερακανθίου ή άλλων ιστών στον υποακρωμιακό χώρο. Όλες αυτές οι καταστάσεις όμως, έχουν ένα αποτέλεσμα, την εμφάνιση πόνου στην περιοχή του ώμου.

Επίσης, ανάλογα με τη σοβαρότητα η δυσκινησία της ωμοπλάτης μπορεί να μειώσει την ευκολία και την αποτελεσματικότητα της κίνησης του ώμου, και αυτό μπορεί να συμβάλει σε πρόσκρουση του ώμου, προκαλώντας πόνο στην πρόσθια περιοχή του ώμου και δυσλειτουργία του στροφικού πετάλου.

Διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία του χρόνιου πόνου στον ώμο

Ο τρόπος με τον οποίο η δυσκινησία της ωμοπλάτης επηρεάζει την κινηματική των ώμων, είναι δύσκολο να κατανοηθεί, για αυτό το λόγο ο θεραπευτής θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την κινησιολογική συμπεριφορά της ωμικής ζώνης και των μυών που την επηρεάζουν.  Στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες κινησιολογικές δοκιμές, μέσω των οποίων θα εντοπίσει μυϊκές ανισορροπίες και δυσλειτουργίες και με βάση αυτών θα σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο & εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, για να τις διορθώσει.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση στη θεραπεία του χρόνιου πόνου στον ώμο, είναι μια καινοτόμα και ολιστική προσέγγιση και βασίζεται στην μυϊκή και κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Βασίζεται στον εντοπισμό των δυσλειτουργιών και των ανισορροπιών στο σώμα του ασθενή και στη συνέχεια με τις κατάλληλες χειροπρακτικές τεχνικές και τις εξατομικευμένες ασκήσεις,  στη διόρθωσή τους.

Με αυτόν τον τρόπο ο θεραπευτής καταφέρνει να απαλλάξει τους ασθενείς του από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, αλλά και να τους προστατέψει από μελλοντικούς τραυματισμούς και πόνους.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!