Συνταγογράφηση της άσκησης τι είναι & που πρέπει να απευθυνθούμε

Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην ανθρώπινη υγεία, έχουν αναγνωριστεί και συνεχώς χαρακτηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα.

Εκτός από τη μείωση των μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου, η τακτική σωματική δραστηριότητα οδηγεί σε βελτιώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

Παρόλα αυτά, το συγκλονιστικό είναι ότι περίπου 5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε σωματική αδράνεια. Επίσης κάτι το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι το 40% των μακροχρόνιων παθήσεων εκτιμάται, ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν ο πληθυσμός πληρούσε επιτυχώς τις συστάσεις φυσικής άσκησης & δραστηριότητας από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Η οποία διεθνή επιστημονική κοινότητα τονίζει συνεχώς ότι μόλις διαγνωστεί μια χρόνια ασθένεια, η θεραπεία αντιμετωπίζεται καλύτερα με σωματική δραστηριότητα ως μέρος του ιατρικού σχεδίου διαχείρισης της νόσου, οδηγώντας στην ιδέα ότι «η άσκηση είναι φάρμακο» και πρέπει να αποτελεί μέρος κάθε σχεδίου θεραπείας.

Πράγματι, υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις ότι η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία πρώτης γραμμής για μια σειρά από καρδιαγγειακές, μεταβολικές, μυοσκελετικές, ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις. Παρόλα αυτά όμως, δεν έχει σημειωθεί καμία βελτίωση στα παγκόσμια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας από το 2001.

Αντιθέτως, επί του παρόντος βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία σωματικής αδράνειας, με τις έρευνες να αποκαλύπτουν ότι πάνω από 25% (1,4 δισεκατομμύρια) του ενήλικου πληθυσμού του πλανήτη είναι σωματικά ανενεργοί.

Και ενώ είμαστε  πρόθυμοι να διαχειριστούμε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2, μέσω φαρμακολογικών μέτρων, δεν είμαστε καθόλου πρόθυμοι στο να ακολουθήσουμε ένα δομημένο σχεδίου φυσικής δραστηριότητας και άσκησης. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι πίσω από αυτή την απροθυμία βρίσκεται η έλλειψη γνώσης και εξειδικευμένων ανθρώπων στο πως να γίνει αυτό με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι γιατροί θα πρέπει να είναι ηθικά υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν αυτή την προφανή έλλειψη κατανόησης.

Η έλλειψη κατανόησης στο πώς πρέπει να συνταγογραφηθεί η άσκηση και από ποιόν, ώστε  να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση, αποτελεί τροχοπέδη στο να αποτελέσει η εξατομικευμένη & εξειδικευμένη άσκηση άσκησης, το κύριο μέρος μιας θεραπείας.

Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο στοχεύει στο να περιγράψει τα βασικά ζητήματα κατά τη συνταγογράφηση της άσκησης, με απώτερο σκοπό να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τις ασθένειες και τους πόνους τους.

Πώς θα πρέπει να συνταγογραφείτε η άσκηση για να είναι ασφαλείς και αποτελεσματική

Αρχικά θα πρέπει:

  • Να γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Το ιατρικό ιστορικό του ασθενή μας κατευθύνει στο τι δεν πρέπει να κάνουμε και στο που θα πρέπει να στοχεύει, η άσκηση την οποία θα συνταγογραφήσουμε.
  • Να γνωρίζουμε το ιστορικό φυσικής δραστηριότητας του ασθενή, κάτι το είναι χρήσιμο ώστε να ορίσουμε τη συχνότητα, την ένταση και τον χρόνο της άσκησης την οποία θα συνταγογραφήσουμε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να γνωρίζουμε,

  • Ποια είναι η δουλειά του ατόμου;
  • Πως είναι η καθημερινότητα του
  • Ποιες δραστηριότητες καλείται να κάνει στην εργασία του κ.τ.λ, διότι με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιες περιοχές πρέπει να στοχεύσει το πρόγραμμα άσκησης το οποίο θα συνταγογραφήσουμε, αλλά ταυτόχρονα να δώσουμε και κάποιες συμβουλές για να μειώσουμε τον κίνδυνο υποτροπής ή τον κίνδυνο στο να επιβαρύνουμε την υπάρχουσα κατάσταση του ασθενή.

Και στο τέλος, να καταφέρουμε ώστε το πρόγραμμα της άσκησης που θα συνταγογραφήσουμε,

  • να είναι προσαρμοσμένο στο άτομο.

Συμπερασματικά, τα οφέλη της άσκησης και η δύναμη της συνταγογράφησης της άσκησης δεν πρέπει να υποτιμώνται, διότι σύμφωνα με όλες τις έρευνες η σωματική δραστηριότητα αποτελεί μια ζωτικής σημασίας πρωτογενής θεραπεία για αρκετές χρόνιες ασθένειες και πόνους.

Πράγματι, η σωματική δραστηριότητα και η συνταγογράφηση της άσκησης θα πρέπει να αποτελούν μέρος του θεραπευτικού σχεδίου κάθε ασθενούς. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει  το συνταγογραφούμενο πρόγραμμα να εξατομικεύεται στις ανάγκες του κάθε ασθενή, και θα πρέπει να γίνεται από κάποιον σύμβουλο ιατρικής αθλητισμού και άσκησης. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι κλινικοί γιατροί δεν έχουν τη γνώση να συνταγογραφήσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης για τους ασθενείς τους, διότι άλλο είναι το αντικείμενο της δουλειάς τους.

Είναι καιρός να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι να μπορούν να συνταγογραφούν σωματική δραστηριότητα και άσκηση για διαφορετικές καταστάσεις υγείας, καθώς και να έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με το «η άσκηση είναι φάρμακο».

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!