Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα. Οι μέθοδος ELDOA έχει σχεδιαστεί από τον Γάλλο οστεοπαθητικό Gay Voyer Do, και πρόκειται για μια σειρά εξειδικευμένων ασκήσεων οι οποίες προκαλούν μυοπεριτονιακή τάση, έχοντας ως στόχο να ομαλοποιήσουν – διορθώσουν τη λειτουργία των μυών και των αρθρώσεων του ανθρώπινου σώματος.

Πού στοχεύουν οι ασκήσεις ELDOA

Μέσω των ασκήσεων ELDOA ο επαγγελματίας υγείας – άσκησης, στοχεύει στην αποσυμπίεση των αρθρικών επιφανειών & δίσκων του ανθρώπινου σώματος, διευρύνοντας ταυτόχρονα τον αρθρικό χώρο της πληγείσας άρθρωσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των εξειδικευμένων αυτών ασκήσεων, οι οποίες κατά την εκτέλεση τους δημιουργώντας «χώρο» μεταξύ ενός ζεύγους αρθρώσεων.

Οι ασκήσεις ELDOA είναι εξειδικευμένες και πολύ στοχευμένες ασκήσεις, και μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, όπως τις ιερολαγόνιες  αρθρώσεις , τους γοφούς, τους ώμους, τα πλευρά, τα κρανία κ,α. Για κάθε περιοχή του ανθρώπινου σώματος υπάρχουν διαφορετικές ασκήσεις με συγκεκριμένη τεχνική & μεθοδολογία στην εκτέλεση τους. Εάν π.χ ένας ασθενής νιώσει πόνο στη μέση μεταξύ του Ο5 και Ι1, κάτι που είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι ασκήσεις ELDOA στοχεύουν ακριβώς στο σημείο αυτό, ούτε πιο πάνω ούτε πιο κάτω, και καταφέρνουν να αποσυμπιέσουν το δίσκο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι ασκήσεις ELDOA στοχεύουν :

 • Στη δημιουργία περισσότερου χώρου μεταξύ των σπονδύλων
 • Στη δημιουργία περισσότερου χώρου στο μεσοσπονδύλιο δίσκο
 • Στην αποσυμπίεση των νεύρων μεταξύ τον σπονδύλων
 • Στη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας του τμήματος της σπονδυλικής άρθρωσης
 • Στη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας της λειτουργικής σπονδυλικής μονάδας
 • Στην ενυδάτωση του μεσοσπονδύλιου δίσκου κ.α.

 Πώς και γιατί πρέπει να εντάξετε  τις ασκήσεις ELDOA στο πρόγραμμά σας

Αν θέλετε να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας, να βελτιώσετε την κινητικότητα του σώματος σας και να προστατευτείτε από μελλοντικούς τραυματισμούς και πόνους, θα πρέπει να  εντάξετε τις ασκήσεις ELDOA στο πρόγραμμά σας. Οι ασκήσεις ELDOA παρόλο που δεν απαιτούν από το ανθρώπινο σώμα δύσκολες θέσεις & στάσεις, απαιτούν όμως ακρίβεια κατά την εκτέλεση τους και επίσης απαιτούν τη διατήρηση της στάσης αυτής από τον ασθενή για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους η εκτέλεση τους θα πρέπει να γίνεται με την καθοδήγηση κάποιου εξειδικευμένου επαγγελματία. Επίσης ο ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο στόχος των ασκήσεων αυτών δεν είναι για να αποκτήσει ευελιξία ή να τεντώσει ή να επιμηκύνει έναν μυ, αλλά να βελτιώσει την κινητική λειτουργία & την κιναισθησία του σώματός του, γιατί οι ασκήσεις ELDOA λειτουργούν με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή του ανθρώπινου νευρικού συστήματος.

Τα οφέλη των ασκήσεων ELDOA περιλαμβάνουν:
 • Την καλύτερη στάση σώματος
 • Τη βελτιωμένη μηχανική των αρθρώσεων
 • Την ανακούφιση από τον πόνο
 • Την αποσυμπίεση των δίσκων της σπονδυλικής στήλης
 • Τη δημιουργία μυϊκού τόνου

Για να είναι όμως αποτελεσματικές οι ασκήσεις ELDOA, θα πρέπει να εκτελούνται με την καθοδήγηση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία και να γίνονται σε τακτική βάση. Μόνο με τη συστηματική εκτέλεσή των ασκήσεων ELDOA θα μπορέσει ο ασκούμενος να διορθώσει τις αντισταθμιστικές κινήσεις και συνήθειες του σώματός του, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εκφυλισμό των αρθρώσεων και χρόνιους πόνους.

Στο Functional Movement είμαστε πιστοποιημένοι επαγγελματίες των ασκήσεων ELDOA, και τις εφαρμόζουμε αποτελεσματικά στους ασκούμενους – ασθενείς μας, βοηθώντας τους  να απαλλαγούν από χρόνιους πόνους, δισκοκήλες και πιέσεις νευρικών ριζών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ασκήσεις ELDOA μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!