Σπονδυλόλυση

Σπονδυλόλυση ονομάζουμε τη λύση της συνέχειας του οστού (σπονδύλου) μεταξύ των άνω και των κάτω αρθρικών αποφύσεων (facets). Η κλασική περιοχή όπου εντοπίζεται είναι στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης κυρίως στον Ο5 και σπανιότερα στον Ο4 και Ο3.

Αιτιολογικά οφείλεται σε κατάγματα καταπόνησης (stress fractures), δηλαδή από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς και για αυτό το λόγο συναντάται συχνά σε ελίτ αθλητές (κολύμβηση, ενόργανη γυμναστική, ποδόσφαιρο), ενώ σπανιότερα οφείλεται σε κάταγμα από οξύ τραυματισμό. 

Η Ελευθερία Φ., 29 ετών, κολυμβήτρια, απευθύνθηκε στο Functional Movement έχοντας οξείς πόνους χαμηλά στην πλάτη και μούδιασμα στον αριστερό οπίσθιο μηρό. Στην κινητική αξιολόγηση που πραγματοποιήσαμε αμέσως, φάνηκε ότι οι δικέφαλοι μηριαίοι ήταν αρκετά σφιχτοί, το εύρος κίνησης ήταν μειωμένο, το ίδιο και ο κινητικός έλεγχος των μυών της λεκάνης. Όλα τα συμπτώματα παρέπεμπαν σε σπονδυλόλυση, φαινόμενο πολύ συνηθισμένο στην εποχή μας σε άτομα νεαρής ηλικίας που ασχολούνται με έντονες αθλητικές δραστηριότητες.

Έχοντας κατά νου το αποτέλεσμα της κινητικής αξιολόγησης και το ιατρικό ιστορικό της Ελευθερίας, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο στόχευε:

1. Στη διάταση των δικέφαλων μηριαίων, διότι οι σφιχτοί δικέφαλοι μηριαίοι αυξάνουν την ένταση στο οπίσθιο περιτονιακό σύστημα (posterior fascial system) κάτι το οποίο επιδεινώνει τον πόνο. Κατά την διάταση των δικέφαλων μηριαίων, θα πρέπει να προσέχουμε να διατηρούμε μια ουδέτερη θέση στη σπονδυλική στήλη.

2. Στη διάταση των γλουτιαίων μυών, διότι οι γλουτιαίοι μύες συσπώνται για να προστατεύσουν τη μέση του ασθενή όταν υπάρχει αστάθεια, δυστυχώς όμως αντί να σταθεροποιήσουν την περιοχή, αυξάνουν την ένταση στο οπίσθιο περιτονιακό σύστημα (posterior fascial system) κάτι το οποίο επιδεινώνει τον πόνο.  

3. Στην ενεργοποίηση των σταθεροποιητών μυών, έτσι ώστε ο κορμός και η λεκάνη να αποκτήσουν την απαιτούμενη σταθερότητα & ευθυγράμμιση.

4. Στην ενδυνάμωση των οπίσθιων εκτεινόντων μυών, οι οποίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης και είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα και την περιστροφή του κορμού. 

5. Στη βελτίωση της ευθυγράμμισης της λεκάνης και της στάσης του σώματος.

Μετά από 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος καταφέραμε να βελτιώσουμε τη στάση του σώματος της Ελευθερίας και να μειώσουμε τον πόνο κατά την άσκηση. Επίσης, σχεδιάσαμε για εκείνη ένα ασκησιολόγιο το οποίο της συστήσαμε να ακολουθεί ώστε να αποφευχθούν μελλοντικοί τραυματισμοί.

Μοιραστείτε το!