Πόνος στον αυχένα & γιατί η χειροπρακτική φροντίδα & η άσκηση επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση του

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα κοινό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου και υπολογίζεται ότι περίπου τα 2/3 του γενικού πληθυσμού, θα υποφέρουν από πόνο στον αυχένα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα άτομα που ταλαιπωρούνται από χρόνιο πόνο στον αυχένα, συχνά παραπονούνται για περιορισμένο εύρος κίνησης και δυσκαμψία της αυχενικής μοίρας, η οποία επιδεινώνεται κατά τις κινήσεις του αυχένα. Επίσης τα άτομα αυτά, δυσκολεύονται να διατηρήσουν το κεφάλι τους σε μια σωστή στάση, ενώ ταλαιπωρούνται επίσης από πονοκεφάλους, βραχιαλγία (πόνος στο βραχίονα) και ζαλάδες.

Χρόνιος πόνος στον αυχένα

Χρόνιο πόνο στον αυχένα, ονομάζουμε τον πόνο στην περιοχή του αυχένα και του ώμου, ο οποίος υπάρχει για τουλάχιστον 3 μήνες. Χαρακτηριστικό του χρόνιου πόνου στον αυχένα, είναι ότι εμφανίζεται ξαφνικά και χωρίς κάποιο τραυματισμό ή κάποια φανερή αιτιολογία.

Η αιτιολογία του χρόνιου πόνου στον αυχένα αλλά και γενικότερα, είναι τις περισσότερες φορές ασαφής ενώ συνήθως προκαλείται από την κακή εμβιομηχανική, τη λανθασμένη στάση και τη συνεχή επιβάρυνση συγκεκριμένων δομών του ανθρώπινου σώματός.  Όλα τα παραπάνω προκαλούν αντισταθμιστικές κινήσεις οι οποίες με τι σειρά τους προκαλούν συμπιεστικές δυνάμεις και νευροπλαστικές αλλαγές στο ραχιαίο κέρας του νωτιαίου μυελού, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση των υποδοχέων του πόνου.

Συμπτώματα χρόνιου πόνου στον αυχένα

Ο χρόνιος πόνος στον αυχένα, μπορεί να ήπιος και να μην επηρεάζει πολύ τις δραστηριότητες ή την καθημερινή μας ζωή (αν όμως δεν μεριμνήσουμε για αυτό, τότε με την πάροδο του χρόνου η ένταση του πόνου θα αυξάνεται) ή μπορεί να είναι έντονος δυσκολεύοντας κατά πολύ την καθημερινότητά μας.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του χρόνιου πόνου στον αυχένα, είναι:

  • Η δυσκαμψία και το μειωμένο εύρος κίνησης.
  • Ο πόνος που επιδεινώνεται με την κίνηση, την έκταση και τη στροφή της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ
  • Πόνος που ακτινοβολεί στο κεφάλι, τον ώμο και τα χέρια
  • Πόνο ο οποίος ψηλαφείτε
  • Πονοκέφαλος και ζαλάδες
Κινητική αξιολόγηση & Κλινική εικόνα

Χαρακτηριστικό του χρόνιου πόνου είναι ότι τις περισσότερες φορές, τα ευρήματα μιας απεικονιστικής εξέτασης δεν συνάδουν ούτε με την ένταση του πόνου, αλλά πολλές φορές ούτε και με την παρουσία του πόνου. Αυτό συμβαίνει διότι μία μαγνητική τομογραφία ή γενικότερα μία απεικονιστική εξέταση, σου δείχνει μόνο την ακριβή εικόνα της Σ.Σ και της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος. Δεν σου δείχνει όμως, τη κινητική & μυϊκή λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, και το κυριότερο, το πως αισθάνεται το άτομο. Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά τη σημασία της κινητικής αξιολόγησης και της εξέτασης της κλινικής εικόνας του ασθενή, μέσω των οποίων ελέγχουμε τη μυϊκή & κινητική λειτουργία του σώματός του, ώστε να εντοπίσουμε δυσλειτουργίες & ανισορροπίες οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του πόνου.

Χειροπρακτική φροντίδα και άσκηση

Η θεραπεία για τον χρόνιο πόνο στον αυχένα εξαρτάται από την αιτία του και για αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να εφαρμόζουμε μία κοινή θεραπεία για όλες τις περιπτώσεις, ακόμα και όταν έχουν κοινά χαρακτηριστικά (οι περιπτώσεις μεταξύ τους).

Πως θα γίνει αυτό;

Μέσω της λήψης ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού του ασθενή και μέσω της κινητικής αξιολόγησης από τον θεραπευτή.

Στη συνέχεια, αφού ο θεραπευτής ολοκληρώσει την αξιολόγηση και τη λήψη του ιστορικού από τον ασθενή, έχει πλέον στη διάθεση του όλα εκείνα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε να μπορεί να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, το οποίο θα στηρίζεται στη Χειροπρακτική φροντίδα και την άσκηση.

Όταν λέμε χειροπρακτική φροντίδα, εννοούμε έναν συνδυασμό χειρωνακτικών τεχνικών, όπως οστεοπαθητικούς χειρισμούς της σπονδυλικής στήλης χαμηλής ταχύτητας και έντασης, ώθησης χαμηλού πλάτους (HVLA), τεχνική μαλακών ιστών, παθητική κινητοποίηση (άρθρωση), λειτουργική (έμμεση) τεχνική, μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, κρανιοϊερή θεραπεία και τεχνικές μυϊκής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε εκείνες τις περιοχές του σώματος που είναι υπερδραστήριες και δύσκαμπτες, να αποκτήσουν μία φυσιολογική ελαστικότητα & κινητικότητα. Η χειροπρακτική φροντίδα δεν θα πρέπει να είναι η κύρια θεραπεία, αλλά ένα μέρος της θεραπείας η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντάξουμε τον ασθενή στην εξειδικευμένη & εξατομικευμένη άσκηση.

Αφού πλέον μέσω της χειροπρακτικής φροντίδας επαναφέρουμε το σώμα του ασθενή σε μία φυσιολογική & ισορροπημένη μυϊκή & κινητική λειτουργία, στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τη θεραπεία με την εξειδικευμένη & εξατομικευμένη άσκηση. Μέσω της άσκησης, ο θεραπευτής στοχεύει να δυναμώσει εκείνες τις δομές του ανθρώπινου σώματος (άνω μέρος πλάτης, αυχενικούς μύες, οπίσθιο δελτοειδή κ.α), οι οποίες θα στηρίξουν την αυχενική μοίρα της Σ.Σ, ώστε αυτή να δέχεται λιγότερα φορτία. Ταυτόχρονα θα επαναφέρει τη Σ.Σ σε μία φυσιολογική ευθυγράμμιση διορθώνοντας παράλληλα τη στάση του σώματος του ασθενή, άρα και τη μυϊκή & κινητική του λειτουργία. Η άσκηση ως μέρος της θεραπείας και αυτή, όπως και η χειροπρακτική φροντίδα, έχει ως στόχο όχι μόνο να δυναμώσει τον ασθενή, αλλά κυρίως να τον προστατέψει από μελλοντικούς πόνους και τραυματισμούς.

Το συγκεκριμένο άρθρο, γράφτηκε μετά από μία λεπτομερή ανάλυση σύγχρονων ερευνών για το χρόνιο πόνο στον αυχένα, οι περισσότερες από τις οποίες κατέληγαν στο  συμπέρασμα ότι ο συνδυασμός της χειροπρακτικής φροντίδας με την άσκηση μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη διαχείριση του υποχρόνιου και του χρόνιου πόνου στον αυχένα.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!