Οσφυαλγία

Σύμφωνα με έρευνες, το 65% – 80% του δυτικού κόσμου  θα υποφέρει από πόνους στη μέση, σε κάποια περίοδο της ζωής του. Ενώ το 97% των περιπτώσεων πόνου στη μέση, έχει αποδειχθεί ότι είναι μηχανικής φύσεως που σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα καθημερινών πιέσεων που ασκούνται στην Σ.Σ, στους μύες και τους συνδετικούς ιστούς της πλάτης. 

Ο πόνος στη μέση είναι τόσο κοινός, διότι οι οπίσθιοι μύες του ανθρώπινου σώματος που είναι ουσιαστικά ο πυρήνας της στάσης και της κίνησης μας, επιβαρύνονται καθημερινά.

Οι περισσότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του πόνου στη μέση είναι αναποτελεσματικές, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι με πόνο στη μέση απλά προσπαθούν να ελαττώσουν και να εξαλείψουν τον πόνο, χωρίς όμως να μάθουν την αιτία του. Αυτό τους οδηγεί στο να αντιμετωπίσουν τον πόνο με φάρμακα, θεραπεία μασάζ ή άλλες θεραπείες που λειτουργούν μόνο βραχυπρόθεσμα.

Η Αλεξάνδρα, 41 ετών, δημόσια υπάλληλος, με πολύωρη καθιστική εργασία, ήρθε στο Functional Movement αντιμετωπίζοντας έντονους πόνους στη μέση.  Έχοντας ακολουθήσει διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες, οι πόνοι δεν υποχωρούσαν κι έτσι αποφάσισε να απευθυνθεί σ’εμάς. Προχωρήσαμε αμέσως σε κινητική αξιολόγηση η οποία έδειξε ότι η κακή στάση σώματος και ο καθιστικός τρόπος ζωής της Αλεξάνδρας είχαν επηρεάσει αρνητικά την ευθυγράμμιση της Σ.Σ. και ότι οι μύες και οι συνδετικοί ιστοί της πλάτης είχαν υποστεί σοβαρές πιέσεις. 

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης και το ιατρικό ιστορικό της ασκούμενης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο περιλάμβανε:

  • Ασκήσεις ευθυγράμμισης της Σ.Σ.
  • Ασκήσεις κινητικού ελέγχου στη Σ.Σ.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης 
  • Επανεκπαίδευση της ασθενούς σε μια πιο σωστή στάση σώματος

Μετά από 3 μήνες θεραπείας η Αλεξάνδρα κατάφερε να βελτιώσει ικανοποιητικά τη στάση σώματός της και να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά της. Επιπλέον, της δόθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο για εκείνη ασκησιολόγιο, το οποίο θα τη βοηθήσει να διατηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση ώστε να μην επανεμφανιστούν οι πόνοι στη μέση.

Μοιραστείτε το!