Μερική Ρήξη υπερακάνθιου τένοντα – Περίπτωση

Ο υπερακάνθιος τένοντας αποτελεί μέρος του στροφικού πετάλου του ώμου, του οποίου η κύρια λειτουργία είναι η ανύψωση και η έσω – έξω στροφή του άνω άκρου.

Συνήθως λόγω μηχανικής καταπόνησης προκαλείται ερεθισμός και δομική αλλοίωση του τένοντα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονου πόνου στην περιοχή του ώμου που αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα, με τα συμπτώματα να γίνονται πιο έντονα μετά από συνεχή επιβάρυνση του άνω άκρου και κατά την διάρκεια του ύπνου. Όσο πιο ψηλά σηκώνουμε το χέρι μας, τόσο ο υπακρωμιακός χώρος γίνεται πιο στενός παγιδεύοντας τον υπερακάνθιο τένοντα, προκαλώντας έτσι τον ερεθισμό του.

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κυρίως πάνω από το ύψος του ώμου προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο του τένοντα, με αποτέλεσμα αυτός να κινείται ακόμα πιο δύσκολα μέσα στον υπακρωμιακό χώρο, κάτι το οποίο προκαλεί τη δομική του αλλοίωση και τον πόνο.   

O Διονύσης Λ., 44 ετών, βαφέας, ήρθε στο Functional Movement έχοντας υποστεί ρήξη υπερακάνθιου τένοντα και του ήταν αδύνατο να σηκώσει το χέρι του ακόμα και μέχρι το ύψος του ώμου, διότι πονούσε. Ο γιατρός του, μου ζήτησε να σχεδιάσω ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, του οποίου η επιτυχία θα γλίτωνε τον ασκούμενο από τη χειρουργική επέμβαση.   

Αμέσως πραγματοποιήσαμε κινητική αξιολόγηση, η οποία μαζί με τη γνωμάτευση του γιατρού, μας οδήγησε στη σχεδίαση ενός εξατομικευμένου ασκησιολογίου το οποίο στόχευε:

  1. Στη διεύρυνση του υπακρωμιακού χώρου, με διάταση των μυών του αυχένα, του τραπεζοειδή και του ρομβοειδή μυ, με τη μέθοδο PNF.
  2. Τη διόρθωση της εμβιομηχανικής κίνησης του άνω άκρου, κάτι το οποίο θα σταματούσε να ερεθίζει τον τένοντα κατά την κίνηση του χεριού, άρα και τον πόνο.
  3. Στην κινητοποίηση της ωμοπλάτης. 
  4. Στην ενδυνάμωση του άνω μέρους της πλάτης ώστε να στηρίξει και να σταθεροποιήσει την ωμική ζώνη. 
  5. Στην σταδιακή και προσεκτική ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης.

Μετά τις 4 πρώτες συνεδρίες ο Διονύσης σταμάτησε να πονάει. Στις επόμενες 10 συνεδρίες κατάφερε και σήκωνε το χέρι πάνω από το ύψος του ώμου, κάτι το οποίο μας επέτρεψε να προχωρήσουμε στη σωστή ενδυνάμωσή του, καταφέρνοντας τελικά να αποφύγουμε τη χειρουργική επέμβαση, χωρίς καμία φαρμακευτική αγωγή ή βοήθεια μηχανημάτων, μόνο με τη διόρθωση τη κινητικής λειτουργίας του άνω άκρου, τη σωστή ενδυνάμωση και την κινητοποίηση της περιοχής. Επιπλέον, ο Διονύσης κατάφερε και απόκτησε λειτουργική κίνηση, κάτι το οποίο  θα τον προστατέψει από μελλοντικούς τραυματισμούς στη συγκεκριμένη περιοχή.  

Μοιραστείτε το!