Τι σημαίνει Λειτουργική Κίνηση
Functional Movement
Είναι η ικανότητα να μετακινούμε το σώμα μας ενεργοποιώντας κάθε φορά τους κατάλληλους μύες και αρθρώσεις, έχοντας μία ξεκούραστη και χωρίς πόνο μετακίνηση.
Η εκμάθηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να είμαστε βιομηχανικά πιο αποτελεσματικοί σε ό, τι και αν κάνουμε, είτε για τις καθημερινές μας είτε για τις αθλητικές μας δραστηριότητες είναι πολύ σημαντική, διότι αποκτούμε μία λειτουργική κίνηση η οποία εκτός του ότι μας κάνει πιο αποτελεσματικούς και πιο ευδιάθετους, μας προστατεύει παράλληλα από μελλοντικούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς και πόνους.
Στο functional movement, χρησιμοποιούμε συστήματα εκπαίδευσης που βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθητοποίησης του σώματος και στη μάθηση νέων πιο αποτελεσματικών μυϊκών συνηθειών, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργική κίνηση του σώματός μας. Από τα πέλματα μέχρι και το κεφάλι, υπάρχουν συγκεκριμένα μοτίβα κίνησης που πρέπει να δώσουμε προσοχή και τα οποία υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ευθύνονται εάν σε κάποιο μέρος του σώματός μας αντιμετωπίζουμε κάποιο μυοσκελετικό πόνο.
Μπορεί να είναι μια αδυναμία, μία μυϊκή ανισορροπία, μία κακή λειτουργία της άρθρωσης, ένας περιορισμός στη δύναμη ή στο εύρος κίνησης τα οποία να αλλοιώνουν την κίνηση μας, και ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια έχουμε αυτή τη λανθασμένη και κακή μηχανική κίνηση, μπορούμε μέσω των εξειδικευμένων προγραμμάτων που εφαρμόζουμε να τα διορθώσουμε και να απαλλαγούμε από τους μυοσκελετικούς πόνους.
Δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κάποιος τις κακές συνήθειες και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα του σώματός του. Στο Functional movement, μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να καταλαβαίνουμε τις λειτουργικές του συνήθειες, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε πραγματικά την αιτία των μυοσκελετικών πόνων ή τραυματισμών που αντιμετωπίζουμε.
Επίσης μέσω των προγραμμάτων τα οποία εφαρμόζουμε, το σώμα μας γίνεται πιο λειτουργικό, ώστε στη συνέχεια να είναι έτοιμο στο να ενσωματώσει τις γνώσεις αυτές και σε άλλες δραστηριότητες ενισχύοντας έτσι τη σωστή χρήση του ανθρώπινου σώματος, υποστηρίζοντας την καλή στάση και την υγιή κίνηση.
Γενικά επικρατεί η άποψη ότι το ανθρώπινο σώμα, από τη στιγμή που γεννιόμαστε αποκτά από μόνο του και αυτόματα μία σωστή και λειτουργική κίνηση.
Αυτό συμβαίνει γιατί δεν γνωρίζουμε ότι από τη γέννησή μας, το σώμα μας αρχίζει και αναπτύσσει δυνατούς και αδύναμους μύες όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, τις λανθασμένες στάσεις σώματος και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ικανότητα του να αναπτυχθεί με έναν ισορροπημένο τρόπο, και αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης μυοσκελετικών πόνων και τραυματισμών.
Εκτός αυτού η επαναλαμβανόμενη κακή στάση του σώματος και η κακή μηχανική των κινήσεων μας μειώνουν το φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεών, κάτι το οποίο εμποδίζει τη σωστή ενεργοποίηση των οστών και των μυών, δημιουργώντας κινητικούς περιορισμούς και μυϊκές ανισορροπίες, όπου με την πάροδο του χρόνου αναγνωρίζονται από το σώμα μας ως φυσιολογικές, έχοντας ως συνέπεια το να κινούμαστε με έναν τρόπο ο οποίος είναι λανθασμένος.
Παράδειγμα κακής στάσης
Αν κατά τη βάδιση μας κλειδώνουμε την άρθρωση του γονάτου μας, σκεφτείτε ότι είναι μία κίνηση την οποία επαναλαμβάνουμε πολλές φορές καθημερινά και για πολλά χρόνια. Αυτή η κατάσταση είναι σίγουρο ότι με την πάροδο του χρόνου θα προκαλέσει πόνους και τραυματισμό όχι μόνο στην άρθρωση του γονάτου, αλλά και στις αρθρώσεις του αστραγάλου, του ισχίου, στην πλάτη, ακόμα και στο άλλο γόνατο λόγω της προσπάθειας μας να μην επιβαρύνουμε το πονεμένο γόνατο, ενώ ταυτόχρονα θα αλλοιωθεί η φυσιολογική μας κίνηση.
Το λάθος που κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι πιστεύουμε πως η θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση. Σίγουρα η αντικατάσταση της άρθρωσης του γονάτου, μπορεί να πάρει τον άμεσο πόνο μακριά αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, και αυτό γιατί εάν δεν αλλάξουμε τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα τα οποία χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια, τότε είναι βέβαιο ότι μετά από λίγο καιρό οι πόνοι θα επανέλθουν και μελλοντικά θα αντιμετωπίσουμε πάλι το ίδιο πρόβλημα.
Αν δούμε όμως το ανθρώπινο σώμα ως μία ενιαία μονάδα, η οποία έχει σχεδιαστεί ως ένα σύστημα μοχλών και τροχαλιών και το εκπαιδεύσουμε στο να λειτουργεί σωστά, τότε θα απελευθερώσουμε το σώμα μας και την κίνησή μας και θα μάθουμε να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητές (όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το πώς να καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή, το πώς να σηκώνουμε βάρη κ.α), δίνοντας προσοχή στο πώς να ενεργοποιούμε κάθε φορά τους κατάλληλους μύες, αποκτώντας έτσι μία σωστή στάση και μία υγιή κίνηση, η οποία εκτός του ότι θα βελτιώσει την απόδοσή μας σε όλους τους τομείς και θα μας απαλλάξει από τους υπάρχοντες πόνους, θα βελτιώσει ταυτόχρονα και την ψυχική μας υγεία και διάθεση.