Πόνος στο αυχένα

Ο Παναγιώτης Τ. 44 χρονος επαγγελματίας οδηγός, παραπονιόνταν για πόνους στο αυχένα εδώ 4 έως 5 μήνες. Η δουλειά του, τον υποχρέωνε να είναι σε συνεχώς σε μία στάση, κατά την οποία επιβάρυνε το άνω μέρος της πλάτης και του αυχένα του. Ο πόνος εμφανίζονταν  στη βάση του αυχένα και στις δύο πλευρές κυρίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ενώ ο πόνος αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, αναγκάζοντας τον να καταναλώνει παυσίπονα σε καθημερινή βάση.

Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε επισκεφτεί αρκετούς γιατρούς και είχε υποβληθεί σε αρκετές εξετάσεις οι οποίες  δεν έδειχναν κάποια σημαντικά ευρήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρει την αιτία που του προκαλούσε αυτούς τους πόνους στον αυχένα.

Η συγκεκριμένη κατάσταση δυσκόλευε όχι μόνο την καθημερινότητα του, αλλά και τις κοινωνικές του σχέσεις, μιας και ήταν συνεχώς με άσχημη διάθεση, λόγω αυτων των ενοχλήσεων και των πόνων. Κάποιοι γνωστοί του, του πρότειναν να επισκεφτεί το functional movement και να υποβληθεί στην εξέταση της κινητικής αξιολόγησης, ώστε να εντοπίσουμε τις αιτίες που προκαλούσαν τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης έδειξαν:

  • Μειωμένη κινητικότητα στην αυχενική μοίρα
  • Κακή στάση του σώματος και της κεφαλής, η οποία προκαλούσε μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα μπροστά
  • Trigger points*, σε διάφορες περιοχές της κινητικής αλυσίδας
  • Μυϊκή ανισορροπία στο άνω μέρος της πλάτης

 

* Τα Trigger Points ή σημεία πυροδότησης πόνου είναι οι «κόμποι» ή «καρουμπαλάκια» που δημιουργεί το μυϊκό μας σύστημα,  λόγω των δυσλειτουργιών, της φθοράς και της καταπόνησης την οποία υφίσταται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Πρόκειται για το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό» στην παθογένεση πολλών μυοσκελετικών και όχι μόνο συμπτωμάτων π.χ ημικρανίες, κεφαλαλγίες, οσφυαλγία, πόνοι στον αυχένα κ.α, και η θεραπείας τους, γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ο οποίος γνωρίζει και είναι εξοικειωμένος με τα πρότυπα σημεία θέσης των trigger points, έτσι ώστε όχι μόνο να τα εντοπίσει με την ψηλάφηση, αλλά και να γνωρίζει σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να αντανακλούν.

Τα πιο πολλά σημεία πυροδότησης, μπορούν να χαλαρώσουν εύκολα και γρήγορα όταν ικανοποιηθούν δυο βασικές προϋποθέσεις: α) τη διόρθωση της αρθρικής δυσλειτουργίας και β) τη χαλάρωση του τοπικού σπασμού.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο θα επικεντρώνονταν:

 

  1. Σε Manual Therapy και τεχνικές απελευθέρωσης της περιτονία (Myofascial) και των των μυών της άνω πλάτης που ήταν σφιχτοί και οι οποίοι προκαλούσαν σπασμούς και κατ΄επέκταση πόνο στην περιοχή του αυχένα και της κεφαλής.
  2. Σε ασκήσεις ορθοσωμίας, οι οποίες βοήθησαν τον ασκούμενο στο να μάθει πως να κάθεται, αλλά και να στέκεται σωστά χωρίς να επιβαρύνει την αυχενική μοίρα της Σ.Σ.
  3. Σε ασκήσεις βελτίωσης της κινητικότητας της αυχενικές μοίρας της Σ.Σ, και της λειτουργικότητας του τραπεζοειδή, του σκαληνού, του στερνοκελιδομαστοειδή και της ωμοπλάτης, μύες οι οποίοι αποτελούν τη μυϊκή δομή του αυχένα και των ώμων. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να αυξήσουμε τη κινητικότητα και τη λειτουργικότητα της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ και να χαλαρώσουμε τους παραπάνω μύες που στηρίζουν τον αυχένα.
  4. Στη σωστή ενδυνάμωση των μυών που σταθεροποιούν τον αυχένα, επαναφέροντας με αυτόν τον τρόπο την ισορροπία μεταξύ των μυών και της περιτονίας, οι οποίοι επηρέαζαν τα αυχενικά νεύρα προκαλώντας πόνο και μυϊκούς σπασμούς.
  5. Στην ενδυνάμωσης της θωρακικής μοίρας της Σ.Σ, διότι λόγω της κακής στάσης σώματος και της πτώσης του άνω μέρους της πλάτης προκλήθηκε στρογγυλοποίηση των ώμων, οι ωμοπλάτες μετακινήθηκαν προς τα εμπρός, το κέντρο βάρος της Σ.Σ μετακινήθηκε και αυτό προς τα εμπρός, κάτι το οποίο πίεζε και ταυτόχρονα εξασθενούσε τους θωρακικούς μύες.

 

Μετά από ένα διάστημα 8 εβδομάδων με συχνότητα 3-4 φορές/εβδομάδα, εκτέλεσης του θεραπευτικού προγράμματος που σχεδιάσαμε, ο Παναγιώτης απαλλάχθηκε από τους πόνους, και μπορούσε πλέον να εκτελεί ευχάριστα και χωρίς πόνο, όλες του τις καθημερινές δραστηριότητες και να γίνει ξανά αποδοτικός στην εργασία του.
Λόγω του ότι το επάγγελμά του ήταν τέτοιας φύσης όπου επιβάρυνε συνεχώς την αυχενική μοίρα, του σχεδιάσαμε ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης για το σπίτι, ώστε να διατήρηση την κινητικότητα, την ελαστικότητα και την αντοχή των μυών του αυχένα, κάτι το οποίο θα λειτουργούσε προληπτικά προς αποφυγή μελλοντικών πόνων στην περιοχή.