Πόνος στη μέση ο οποίος επεκτείνεται στο πόδι

Γυναίκα ηλικίας 43 χρόνων Βασιλική Π, υπάλληλος γραφείου, ταλαιπωρούνταν:

 • από έντονους πόνους στη μέση
 • χρόνιο άλγος στον αριστερό γλουτό
 • ισχιαλγία & πόνο στην πορεία του ισχιακού νεύρου, δηλαδή στο μηρό, στη γάμπα και στο άκρο πόδα)
 • μούδιασμα του αριστερού ποδιού

και όλη αυτή η κατάσταση δυσκόλευε την καθημερινότητά της διότι:

 • ο πόνος γίνονταν αυξανόμενος όταν παρέμενε για αρκετό χρονικό διάστημα σε καθιστή θέση (δηλαδή κατά την εργασία της)
 • πονούσε κατά το ανέβασμα σκάλας ή ανηφόρας
 • όταν σηκώνοντας από τη καθιστή θέση, δεν είχε καλό έλεγχο και αίσθηση του ποδιού της
 • δεν μπορούσε να βρει κάποια θέση, στην οποία ο πόνος να μειωνότανε

Η συγκεκριμένη ασθενής είχε επισκεφτεί αρκετούς γιατρούς και ενώ είχε υποβληθεί και σε μαγνητική τομογραφία, οι εξετάσεις δεν έδειχναν κάποια σημαντικά ευρήματα κάτι το οποίο τη δυσκόλευε για να βρει κάποια λύση.

Όλη αυτή η κατάσταση επηρέαζε όχι μόνο την καθημερινότητα της, αλλά και την ψυχολογία της, ώσπου αποφάσισε να επισκεφτεί το functional movement και να υποβληθεί στην εξέταση της κινητικής αξιολόγησης, ώστε να εντοπίσουμε τις αιτίες που προκαλούσαν τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης έδειξαν:

 1. Μυϊκή αδυναμία στους γλουτιαίους μύες
 2. Κακή εμβιομηχανική των κάτω άκρων, η οποία οδηγούσε σε συμπίεση και ερεθισμό του ισχιακού νεύρου
 3. Μειωμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου

Συμπτώματα τα οποία μας παρέπεμπαν στο σύνδρομο του απιοειδούς μυός.

Το σύνδρομο του απιοειδούς μυός, είναι μία ασυνήθιστη νευρομυική διαταραχή, η οποία προκαλείται λόγω της κακής εμβιομηχανικής των κάτω άκρων, κάτι το οποίο οδηγεί στην απενεργοποίηση των γλουτιαίων μυών με αποτέλεσμα τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν αυτοί, να την κάνει ο απιοειδής μυς. Ο απιοειδής μυς, είναι ένας μικρός μυς ο οποίος βρίσκεται μέσα στο γλουτό, πίσω από το μείζονα γλουτιαίο, και κάτω από τον απιοειδή περνάει το ισχιακό νεύρο. Έτσι λόγω του οι γλουτιαίοι μύες  υπολειτουργούν,  ο απιοειδής μυς γίνεται υπερδραστήριος και σφιχτός με αποτέλεσμα να πιέζει το ισχιακό νεύρο, προκαλώντας πόνο ο οποίος ακτινοβολείται σε όλη την πορεία του ισχιακού νεύρου μέχρι τα δάχτυλα, και γι΄αυτό το λόγω υπάρχει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα του ποδιού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης για τη συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο περιελάμβανε

– Στο αρχικό στάδιο (3 εβδομάδες), manual therapy, ασκήσεις Mc kenzie και διατατικές ασκήσεις, διότι θέλαμε να διατείνουμε και να απελευθερώσουμε τον απιοειδή μυ και τους υπόλοιπους οσφυϊκούς μυϊκούς ιστούς, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τον πόνο, κάτι το οποίο ήταν απαραίτητο ώστε να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

– Στο δεύτερο στάδιο (6-8 εβδομάδες), ασκήσεις βελτίωσης της κακής εμβιομηχανικής των κάτω άκρων, και κινητική μάθηση και εκπαίδευση στη σωστή κίνηση και λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου

Ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζαμε και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο για να βελτιώσουμε το εύρος κίνησης της άρθρωσης του ισχίου

– Το τελικό στάδιο (4-6 εβδομάδες) ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλουτιαίων μυών και των μυών του ισχίου.

Στη συγκεκριμένη ασκούμενη δεν εφαρμόσαμε μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας, αλλά της ζητήσαμε επίσης να αλλάξει και κάποιες; Καθημερινές της συνήθειες όπως:

 1. Να αποφεύγει να κάθεται παρατεταμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, της ζητήσαμε να σηκώνεται κάθε 20 λεπτά και να κάνει λίγα βήματα
 2. Να αποφεύγει να οδηγεί συνεχόμενα για μεγάλο χρονικό διάστημα
 3. Να προσπαθεί να χρησιμοποιεί (με τον τρόπο που τις δείξαμε) τους γλουτιαίους μύες κατά την εκτέλεση των καθημερινών της δραστηριοτήτων.

Έτσι η Βασιλική Π. εκτελώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας μαζί μας και σε συνδυασμό τις αλλαγές που η ίδια προσπάθησε στην καθημερινότητά της, κατάφερε μέσα σε ένα διάστημα (3 μηνών), να απαλλαγεί από τους πόνους και τα μουδιάσματα και να γίνει πλέον δραστήρια και ευδιάθετη.