Πόνος στο γόνατο εξαιτίας αδύναμων ισχίων

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως αρθρίτιδα, τραυματισμό και λανθασμένα κινητικά μοτίβα, επηρεάζοντας τη βάδιση, το τρέξιμο, το ανέβασμα σκαλοπατιών και γενικότερα όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες. 

Για να εντοπίσουμε όμως τα αίτια που προκαλούν τους πόνους ή τα προβλήματα στο γόνατο, θα πρέπει ο επαγγελματίας υγείας ο οποίος θα αναλάβει την αποκατάσταση μας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους γοφούς και στη δύναμη των μυών του ισχίου μας. 

Αυτό πρέπει να γίνει διότι, η άρθρωση του ισχίου αποτελείται από πολλούς συνδέσμους οι οποίοι προσθέτουν σταθερότητα στην άρθρωση, αλλά και από πολλούς μύες οι οποίοι βοηθούν και ελέγχουν την κίνηση της άρθρωσης και των ποδιών μας. Μάλιστα η πιο σημαντική ομάδα μυών της άρθρωσης του ισχίου, και η οποία είναι συχνά υπαίτια για την εμφάνιση πόνων στα γόνατα, είναι οι γλουτιαίοι μύες (μείζον, μέσος & ελάσσων). Από τους γλουτιαίους μύες, ο μέσος γλουτιαίος μυς είναι υπεύθυνος για την ευθυγράμμιση και τη σταθερότητα της λεκάνης κατά τη βάδιση και την όρθια στάση.

Όταν για διάφορους λόγους ο μέσος γλουτιαίος μυς αδρανοποιηθεί, κάτι το οποίο αναφέρεται ως σύνδρομο αδρανούς άκρου (dormant butt syndrome), αναγκάζει το μηρό να «τραβάει» το πόδι προς τα μέσα, ασκώντας υπερβολική πίεση στην άρθρωση του γονατού και στην επιγονατίδα, ένα φαινόμενο το οποίο ονομάζεται “καταρρέουσα κινητική αλυσίδα” (collapsing kinetic chain).  

Για να αντιμετωπίσουμε σωστά και αποτελεσματικά τους πόνους στα γόνατα, θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον επαγγελματία υγείας ο οποίος αφού αξιολογήσει την κίνηση, τη βάδιση, την κινητικότητα και την ευκαμψία της άρθρωσης του ισχίου, να διαπιστώσει αν ο πόνος στην άρθρωση του γόνατος, οφείλεται σε αδυναμία του μέσο γλουτιαίου μυ ή όχι.  

Επειδή η αδυναμία των γλουτιαίων μυών, επηρεάζει τη θέση και την κίνηση του ποδιού, άρα και την άρθρωση του γονάτου, συχνά τα άτομα αυτά έχουν κακή ισορροπία και κακή μυϊκή συναρμογή στις κινήσεις τους. Γι΄αυτό το λόγω ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να σχεδιάσει ένα ασκησιολόγιο το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας, οι οποίες θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση και στον έλεγχο ολόκληρου του κάτω άκρου, τοποθετώντας το πόδι στη βέλτιστη θέση απομακρύνοντας την πίεση από την άρθρωση του γονάτου.

 Έτσι βελτιώνοντας την κινητικότητα και τη δύναμη της άρθρωσης του ισχίου, βελτιώνουμε την ισορροπία του σώματός μας, και αυτό θα δώσει τη σωστή ευθυγράμμιση στα πόδια και στα γόνατά μας και θα μας απαλλάξει από τον πόνο.

Στο «Functional Μovement» ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις τελευταίες έρευνες και μεθόδους της θεραπευτικής άσκησης και της αποκατάστασης, εξασφαλίζοντας στους ασκούμενούς μας εξειδικευμένα προγράμματα, με στόχο την πρόληψη, την αποκατάσταση και τη διόρθωση μυοσκελετικών πόνων & παθήσεων. 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!