Σπονδυλόλυση

case study

Έφηβος 17 χρόνων Διονύσης Γ., παίκτης του μπάσκετ εμφάνιζε πόνους στο κάτω μέρος της πλάτης καθώς περπατούσε, όταν κάθονταν, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου και αναγκάστηκε να σταματήσει τις προπονήσεις του διότι πονούσε.

Ο Διονύσης επισκέφτηκε το functional movement, ώστε μέσω της κινητικής αξιολόγησης να εντοπίσει την/τις αιτία/ες των αναφερόμενων πόνων του. Κατά την κλινική και κινητική αξιολόγηση εντοπίσαμε, ότι ο πόνος επιδεινώνονταν:

  • Κατά την έκταση του κορμού προς τα πίσω

  • Όταν έκανε στροφικές κινήσεις του κορμού

  • Είχε περιορισμένη κίνηση κατά την έκταση του κορμού

Ενώ ο πόνος υποχωρούσε όταν εκτελούσε μπροστά κάμψη του σώματός, ώστε να αγγίξει τα δάχτυλα των ποδιών του.

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση υποστηριζόμενη από αναφορές διάφορων ερευνών, θεωρήσαμε ότι τα αναφερόμενα συμπτώματα ήταν παρόμοια με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε οσφυϊκή σπονδυλόλυση. Για αυτό το λόγω παραπέμψαμε το συγκεκριμένο ασκούμενο σε ορθοπεδικό ώστε να επιβεβαιώσει ή όχι τη διάγνωση, έτσι ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης βασιζόμενο στην ιατρική γνωμάτευση.

Τελικά η ιατρική γνωμάτευση επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της δικής μας αξιολόγησης, δηλαδή ο Διονύσης διαγνώστηκε με οσφυϊκή σπονδυλόλυση.

Η σπονδυλόλυση είναι μία κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από λύση της συνέχειας του οστού (σε συγκεκριμένο τμήμα του σπονδύλου που ονομάζεται “ισθμός”) το τμήμα δηλαδή του σπονδύλου που συνδέει την άνω και κάτω αρθρική απόφυση.

Η σπονδυλόλυση και μόνο στο άκουσμα της προκαλεί σε όλους μας φόβο, ωστόσο πολύ κόσμος δεν γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να θεραπευτεί από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία της άσκησης μέσω της θεραπευτικής άσκησης, εάν και εφόσον το άτομο το οποίο ταλαιπωρείται από τις συγκεκριμένες παθήσεις συμμορφωθεί και ακολουθήσει σωστά το προτεινόμενο ασκησιολόγιο.

Έτσι ο Διονύσης ήρθε στο functional movement, και εμείς σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, το οποίο στόχευε:

  • Στη μείωση του πόνου

  • Στη βελτιστοποίηση της φυσικής λειτουργίας του ασκούμενου

  • Στην εκπαίδευση των πρότυπων κινητικών μοτίβων

  • Σε ασκήσεις σταθερότητας

  • Σε ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης

  • Σε εργονομικές συμβουλές και συμβουλές για τον τρόπο ζωής

Και εξελίχθηκε σε τέσσερα στάδια.

– Στο αρχικό στάδιο (1-2 εβδομάδες), με διάφορες τεχνικές manual therapy και οστεοπαθητικής προσπαθήσαμε να μειώσουμε τον υπάρχον πόνο και να αυξήσουμε τα επίπεδα λειτουργικότητας του Διονύση. Σε αυτό το στάδιο ήταν απαραίτητο να αποφευχθούν οι στροφικές κινήσεις και οι δυνάμεις πίεσης, καθώς και οι κινήσεις έκτασης της Σ.Σ. Επίσης στο συγκεκριμένο στάδιο θεραπείας, απαραίτητη ήταν και η προσωρινή διακοπή οποιονδήποτε αθλητικών δραστηριοτήτων.

– Στο δεύτερο στάδιο (1-2 εβδομάδες), εφαρμόσαμε εξειδικευμένες διατατικές ασκήσεις, διότι στα άτομα με σπονδυλόλυση παρατηρείται συχνά οι παρασπονδύλιοι μύες να είναι σφιχτοί, σε συνδυασμό με ασκήσεις οι οποίες βελτίωναν την κινητικότητα της Σ.Σ, η οποία σε άτομα με σπονδυλόλυση παρουσιάζει μειωμένη κινητικότητα.

Στο τέλος αυτού του σταδίου εισάγαμε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των οπίσθιων μυών και βελτιστοποίηση της φυσικής λειτουργίας του ασκούμενου.

– Το τρίτο στάδιο (2-4 εβδομάδες) ο στόχο μας ήταν η νευρομυϊκή σταθεροποίηση τόσο των μυών του κορμού όσο και των μυών του ισχίου. Έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες ότι οι ασκήσεις νευρομυϊκής σταθεροποίησης, μειώνουν τον πόνο και ενδείκνυνται σε άτομα με σπονδυλόλυση. Επίσης το στάδιο αυτό περιελάμβανε ασκήσεις βελτίωσης της κακής εμβιομηχανικής των κάτω άκρων, και κινητική μάθηση και εκπαίδευση στη σωστή κίνηση και λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου, ώστε να επιβαρύνεται όσο το δυνατός λιγότερο η οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ.

– Το τελικό στάδιο (4-6 εβδομάδες): ο κύριος στόχος αυτού του σταδίου ήταν η σωστή και ασφαλή ενδυνάμωση όλου του σώματός του, αυξάνοντας κατά αυτό τον τρόπο το επίπεδο των λειτουργικών του κινήσεων και δεξιοτήτων. Επίσης σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιήσαμε ασκήσεις οι οποίες μιμούνταν κινήσεις της καθημερινότητάς του Διονύση καθώς και μπασκετικές κινήσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε την ομαλή και ασφαλή ένταξή του στις προπονήσεις του.

Ο Διονύσης μετά από 2,5 μήνες ειδικής αθλητικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης επέστρεψε κανονικά στις προπονήσεις του, χωρίς να πονάει και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν τον τραυματισμό του.

Δωρεάν Online Αξιολόγηση

Συμπληρώστε τη φόρμα και σύντομα θα επικοινωνήσω μαζί σας